Oldal kiválasztása

Zmanjšanje škode je v interesu vseh nas

Znano je, da je kajenje škodljivo za zdravje. Ni več tako očitno, da so hlapi, ki nastanejo s kurjenjem cigaret, glavni vzrok bolezni, povezanih s kajenjem, ki škodujejo ne samo zdravju kadilcev, temveč tudi nekadilcem v njihovem okolju. Zato je zmanjšanje škode stvar družbe in s tem v končnem interesu vseh nas.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) na planetu trenutno kadi več kot milijarda ljudi, ki kadijo in 2 milijona pri nas. Statistični podatki OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj) niso več obetavni. Na žalost je Madžarska po letnem raziskovanju organizacije na tretjem mestu med državami OECD glede na število kadilcev, medtem ko je kajenje škodljivo za svoje in druge organe.

Torej so prizadeti tudi nekadilci …

Pri kajenju kadilcem ni izpostavljeno samo lastno telo škodljivih snovi, ki jih povzroča dim, temveč tudi tiste okoli njega, zato je zelo pomembno, da družba največ pozornosti posveti zmanjšanju škodljivih učinkov kajenja. Tobačni dim vsebuje več kot 6.000 kemikalij, od katerih jih je 93 ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) opredelila kot škodljive ali potencialno škodljive za zdravje.

Kaj naredi cigareto resnično škodljivo?

Večina ljudi meni, da je nikotin- ki je zelo zasvojevalna snov in lahko povzroči neželene učinke, kot sta glavobol – omotica, najbolj odgovoren sestavni del za razvoj bolezni, vendar po mnenju številnih vodilnih mednarodnih organizacij s strokovnim znanjem na tem področju oz. opekline, škodljive snovi v dimu, ki se zgorevajo, pa so glavni vzroki bolezni, povezanih s kajenjem. Cigaretni dim vsebuje na tisoče strupenih spojin, kot so arzen, formaldehid, cianid, svinec, nikotin in ogljikov monoksid, za katere je bilo veliko dokazano, da so jasno povezane z razvojem različnih bolezni.

Zmanjšanje škode je izjemnega pomena.

Jasno je, da je edini način, kako v celoti odpraviti nevarnost kajenja, vzdržati uživanja tobačnih izdelkov in izdelkov, ki vsebujejo nikotin, zato je najboljši način, da ljudje prenehajo kaditi, najbolj učinkovit način za zmanjšanje škode. Če je na drugi strani navada – že prevzeta, ne upoštevajte znanih tveganj za zdravje – morate poskusiti čim prej prenehati s kajenjem. Jasno in sorazmerno odstopanje zmanjšuje verjetnost bolezni in tako ščiti ne samo sebe, temveč tudi svoje bližnje, prijatelje in sodelavce pred škodo.

Vendar pa nekateri kadilci – kot kaže raziskava Svetovne zdravstvene organizacije – kljub vsem opozorilom ne prenehajo kaditi. Za tiste, ki iz nekega razloga ne odnehajo, zdaj obstajajo različne brezdimne tehnologije, ki odraslim kadilcem lahko pomagajo izbrati manj škodljivo alternativo cigaret, saj z odpravo opeklin in s tem zmanjšanjem škodljivih izpustov v primerjavi s kajenjem cigaret.

Pomembno je poudariti, da obstaja veliko različnih brezdimnih tehnologij s popolnoma različnimi učinki. Znotraj tehnologij obstaja ogromno razlik, odvisno od stopnje znanstvenih dokazov o njihovih učinkih.

Primeri brezdimnih tehnologij vključujejo elektronske cigarete, druge tehnologije kemijskih reakcij in različna načela ogrevalne tehnologije.

Fotó: pixabay.com

Elektronske cigarete in druge tehnologije kemijskih reakcij proizvajajo nikotinske pare, ki namesto tobaka vsebujejo nikotin, ki vsebuje tekočine ali nikotinske soli.

V primeru tehnologije ogrevanja različne tehnološke rešitve omogočajo, da se tobak segreje na temperaturo, ki je dovolj, da sprosti hlape tobaka in nikotina, vendar še ne gori in tako sprošča dim.

Skupno vsem vrstam brezdimnih tehnologij je, da delujejo brez zgorevanja in dima, tako da lahko uporabniki med svojim delovanjem ne samo sprostijo manj strupenih snovi, ampak ne le sami uporabniki, temveč tudi tisti v njihovem okolju so lahko izpostavljeni manj strupenim materialom kot cigaretni dim. In morebitnim stranskim učinkom slabe kakovosti se je mogoče izogniti le z uporabo materialov iz zanesljivega vira.

Hkrati so nove tehnologije tudi brez tveganja, saj v telo vnašajo nikotin, močno zasvojeno snov, nikotin pa poveča srčni utrip in krvni tlak, dolgoročni učinki uporabe teh novih alternativ pa niso znani.

Še vedno je najučinkovitejši način za popolno odpravo škodljivih učinkov kajenja način za popolno odpravo nevarnosti kajenja ostaja, če to storite brez kajenja.

Članek je socialno oglaševanje, ki ga je naročil Philip Morris Magyarország Kft.