Oldal kiválasztása

ZGODOVINA DIŠAV – KAKO SE JE RODILA SODOBNA INDUSTRIJA PARFUMOV (X)

Človeštvo je verjetno že od začetka uporabe instrumentov močno začarano z dišavami. Najstarejši jamski viri potrjujejo, da so naši predniki uporabljali cvetje za pokopavanje. Ni bilo treba veliko, da so te čudovite vonjave poskušali nositi na svojem telesu in jih sčasoma zapreti v steklene posode.

Dišave za bogove
Verjetno že od začetka vere človeštva so dišave uporabljali kot žrtvene daritve in za spravljanje šamanov v stanje transa. Možno je tudi, da so dišeče rastline uporabljali tako, da so jih vtirali neposredno v kožo. Uradno pa izvor parfumov, ki jih uporabljajo ljudje, sega približno v četrto tisočletje pred našim štetjem. Arheološke najdbe iz tega obdobja lahko to potrdijo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Zakladi Vzhoda – zlata doba najdražjih parfumov
Parfumerija je očitno nastala na starodavnem Vzhodu, kjer je bila uporaba finih dišav zelo pomembna. Glavne sestavine so bila kadila, zelišča, cedrovo olje in mira, vsi od Kitajske do starogrškega in rimskega sveta pa so z osupljivim navdušenjem častili parfume, takrat predvsem iz Egipta in Perzije. Parfume so v antiki izdelovali tudi z destilacijo, raztapljanjem v maščobi in stiskanjem.

Od alkimistov do arabskih učenjakov in madžarskih kraljic – parfumi v srednjem veku
Srednji vek je bil tisti, ki je zares prinesel razvoj tehnologije parfumov. Alkimisti, obsedeni z iskanjem večnega življenja, so ustvarjali vedno boljše načine destilacije. Te so znali odlično uporabiti pri ustvarjanju parfumov. Eden prvih dejanskih parfumov, raztopljenih v alkoholu, je nastal na Madžarskem. Madžarska kraljičina voda je izum s konca 14. stoletja. Z njo naj bi se ukvarjala madžarska kraljica Elizabeta Piast, uporabljala pa se je predvsem kot zdravilo. Morda je vsebovala rožmarin, timijan, ki so mu pozneje dodali pomarančno olje, žajbelj in meto. Voda madžarske kraljice je bila zelo priljubljena do 18. stoletja. Vendar so šele v tem obdobju zares začeli izdelovati parfume, saj je bilo v srednjem veku posedovanje parfumov rezervirano predvsem za privilegirane in plemenite osebe. Mimogrede, del tehnologije so v Evropo prinesli Arabci, kjer se je prvotno začela razvijati alkimija.

Ob zori nove dobe ali razcvetu dišav v Evropi
Obdobje rokokoja in baroka je bilo nedvomno v znamenju dišav. In to z razlogom, saj je to obdobje sovpadalo z obdobjem redkega kopanja. V tistem času se je čiščenje pogosto izvajalo s parfumi – bolj ali manj uspešno. To je bil začetek obsežne proizvodnje parfumov, ki se je v 17. in 18. stoletju začela v Franciji, še prej pa v Angliji po zaslugi Katarine Medičejske. Sprva so bili parfumi izdelani v obrtniških, ročno izdelanih tehnikah. Industrijska revolucija pa je vse spremenila. Tehnološki napredek je omogočil cenejšo proizvodnjo parfumov v velikih serijah, tako da so bili do konca 19. stoletja dostopni skoraj vsem. Zaradi napredka v kemiji so bile odkrite različne umetne dišave, ki so nadomestile drage surovine, kot so kadilo, ambra, rožnato olje in mošus. Nastali so poceni parfumi, dragoceni in dragi pa so se ohranili. V začetku 20. stoletja so se uveljavile modne hiše in blagovne znamke parfumov, ki so označevale kraje, kjer so se nahajale kakovostne „dišeče vode”. In leta 1921 je bil na trg lansiran parfum Chanel 5, ki je začel prelomno obdobje parfumov iz kompleksnih sestavin.

(X)