Oldal kiválasztása

Žena padlega nemškega politika je pljuvala, otroke pa čuva policija

Thomas Kemmerich je bil v Nemčiji 24 ur predsednik vlade Turingije. Toda to je bilo dovolj, da je uničilo kariero in zasebnost svobodnega demokratičnega politika.

Tiskovni predstavnik Nemške svobodne demokratične stranke je potrdil, da je bilo treba otroke Thomasa Kemmericha dati pod policijsko zaščito, potem ko jih je na poti v šolo prizadelo več grozodejstev. Politikova žena je postala tudi tarča sovraštva, zato jo je udaril na odprti ulici. In v nakupovalnem središču v Turingiji so neznani objavili krožno fotografijo Kemmericha nad dogajanjem prejšnji teden.

Kot poroča poročevalec, je bil predsednik vlade izvoljen v deželni parlament Turingije. Prva dva kroga sta bila neuspešna – v tretjem pa je presenečenje glasoval – Thomas Kemmerich, ki je pravkar začel v zadnjem krogu. Poleg tega je skrajno desničarska stranka Alternativa za Nemčijo odstopila od svojega kandidata in glasovala za Kemmericha. Toda druge stranke so to ocenile za nesprejemljivo in pozvale k takojšnji odstopi liberalnega politika, češ da nobenega “nacističnega” glasovanja ne more legitimno urejati.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Od incidenta se je v Nemčiji zgodil politični potres. Liberalni politiki v drugih delih države prav tako nenehno zaničujejo skrajno levi aktivisti. Pred kratkim je to storil tudi član Svobodne demokratične stranke judovskega porekla v Frankfurtu.

Neroden incident je pustil globok pečat tudi v nacionalni politiki. Annegret Kramp-Karrenbauer, predsednica vladajoče Krščansko-demokratske stranke, je v ponedeljek napovedala, da bo odstopila in prihodnje leto ne bo iskala sedeža v kanclerki. Na deželni ravni je bil pretekli teden na sporedu.

Glede na najnovejšo anketo, medtem ko se je postkomunistični in nekdanji premier Die Linke dvignil za osem odstotkov, je priljubljenost CDU Angele Merkel padla prav toliko. Alternativa za Nemčijo ni izgubila, ni pa pridobila novih podpornikov.