Oldal kiválasztása

Že januarja se lahko levosredinska italijanska vlada sesuje

Po mnenju italijanskih političnih strokovnjakov se trenutna koalicija levičarske politike v začetku novega leta spopada z izzivi, v katere zlahka padejo.

Prestižni italijanski časnik Il Giornale poroča, da bi se januarja lahko napeta zveza zrušila. Strokovnjaki vidijo prvi večji izziv, s katerim se soočajo stranke, ko morajo imenovati naslednika nedavno odstopljenega šolskega ministra. Toda voditelji Gibanja petih zvezd in Demokratične stranke se lahko zaradi prihajajočega referenduma pojavijo tudi glavoboli. Vlada želi zmanjšanje števila poslancev v parlamentu s sedežem v Rimu, a opozicija, največja opozicijska sila, liga Matteo Salvini, odločno nasprotuje. Kabinet se boji, da bo opozicija sporočila morebitni neuspeh, kot da bi bil referendum o lastni sodbi vlade.

In v migracijski politiki bo verjetno prišlo do konfliktov. Italijanski premier Giuseppe Conte je danes sporočil, da spreminja migracijske varnostne pakete, sprejete pod vodstvom nekdanjega notranjega ministra Salvinija. Protitimigracijski Salvins je kot vodja ministrstva uspel v parlamentu sprejeti dva zakona, ki ostro kaznujeta civilne ladje in njihove kapitane, ki prevažajo nedovoljene migrante v Italijo. Salvini je ostro kritiziral napoved premierja. Kot je poudaril, je leta 2019 v Italijo prispelo 11.439 migrantov, od tega 6.304, odkar je septembra nastopila druga vlada Conteja. Izjavil je, da je nesporno, da se je število prosilcev za azil, ki prihajajo na južno obalo, povečalo.

Fotó: pixabay.com

Mimogrede, o koaliciji je ostro razpravljalo, odkar niso uspele lokalne volitve proti stranki Mattea Salvinija. Eden največjih argumentov je bil poraz kandidata Demokratske stranke v zgodovinsko levi pokrajini Umbrija.