Oldal kiválasztása

Zdravniki so vam rekli: na ta način lahko lažje dihate, medtem ko nosite masko

Triki, ki bi se jih morali naučiti.

Zdaj je postalo jasno, da moramo še nekaj časa žal živeti z virusom, ki se širi po vsem svetu, in previdnostnimi ukrepi, potrebnimi za njegovo zajezitev. Pogosto in temeljito umivanje rok je enako pomemben del zaščite kot pravilno nošenje maske, ki pokriva nos in usta. Vendar pa je veliko takih, ki menijo, da je težje dihati v maski, kar jim otežuje.

Preučili smo, kaj predlagajo strokovnjaki, da bi varno nosili masko, pa vendar ne čutimo, da dihanje povzroča težave.

ilusztracij
Fotó: pixabay.com

Odmori se
Ko ste na primer v zaprtem prostoru, a greste na primer v kopalnico ali na prostor, kjer niste v bližini ljudi, za nekaj trenutkov snemite masko z obraza, globoko zadihajte. Poskrbite, da to počnete samo v zračnem prostoru, kjer ste resnično sami. Najbolje je, da trikrat globoko vdihnete skozi nos in jih nato počasi izpuhnete skozi usta.

Dihajte zavestno
Če menite, da v pljučih ni dovolj kisika, skozi nos vdihnite globoko na podoben način kot zgoraj. Osredotočite se na globoko polnjenje prsnega koša in veliko pomaga, če namesto veliko manjših vdihov preklopite na počasnejši, vendar daljši tempo.

Vadite
Ne glede na to, kako se sliši nenavadno, je vredno dihanja. Zjutraj in zvečer, ko ste doma, si vzemite nekaj minut za to. Sedite udobno, ne glede na to, ali ležite na hrbtu ali sedite. Eno roko položite na prsni koš, drugo pa na trebuh. Med globokim vdihom opazujte, kako deluje prepona, preden se pljuča napolnijo in prsni koš dvigne. Med vdihom in izdihom štejte do 3-4. In ne samo, da boste ugotovili, da masko lažje nosite, lahko boste tudi opazili, da ta oblika dihanja tudi pomirja, lajša stres in napetost.