Oldal kiválasztása

Zato nikoli ne uporabljajte bombažnega tampona

O ušesnih robčkih je v teh dneh slišati veliko slabih stvari. Številni plastični brisi se nadomestijo z razpadajočimi materiali, da ne bi onesnažili okolja. A to še ni konec: na žalost lahko škodijo sebi. Kako?

Zdi se, da je bombažni bris enostavno in neškodljivo orodje. Toda na žalost je drobna plastika za enkratno uporabo škodljiva za okolje. Vendar ne škoduje samo okolju, ampak tudi uporabniku. Po mnenju zdravnikov se pri specialistu za ušesno-nosno grlo pojavi veliko pacientov, ki so si s pritiskom na ušesni kanal poškodovali ali celo zlomil ušesni kanal. Ruptura ušesnega ušesa lahko povzroči delno paralizo obraznega živca, izgubo sluha in omotico. Večina primerov se bo v nekaj mesecih spontano zacelila, pri hujših primerih pa bo morda potreben operativni poseg.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Poleg tega bombažni brisi na palčkah še zdaleč niso sterilni, tako da jih lahko uporabimo za okužbo občutljivega ušesnega kanala in povzročijo vnetje. Vloga ne preveč zajetnega ušesnega voska je ravno v zaščiti ušesnega kanala pred napadom bakterij.

Če boste še vedno morali očistiti ušesa, boste morda želeli v lekarni kupiti razpršilec za ta namen – to bo raztopilo vsako posušeno ušesno maščobo, ki se nato naravno odstrani s spiranjem s toplo vodo. Če je po drugi strani vaša ušesna maščoba zelo prekomerna, boste morda želeli obiskati strokovnjaka za ušesno grlo, ki vam bo profesionalno očistil uho in vam povedal, kaj narediti naprej.