Oldal kiválasztása

Zato nikoli ne jemljite antibiotika z mlekom!

Antibiotiki so koristna zdravila, vendar jih ne bi smeli uporabljati na usta. In obstajajo živila, ki jih s temi zdravili ni priporočljivo zaužiti. Ampak zakaj?

Mleko je pogosta in veliko koristnih sestavin v naši prehrani. Naravno in neškodljivo je izpiranje antibiotika s kozarcem mleka. Obstajajo tisti, ki skupaj z zdravljenjem z antibiotiki rešijo jogurtove jogurtove dodatke s koristnimi probiotiki. Toda raziskovalci pravijo, da to sploh ni dobra ideja.

Obstajajo živila in pijače, katerih molekule se lahko vežejo na aktivne sestavine antibiotikov in s tem spremenijo njihovo molekularno strukturo. To lahko zmanjša tako imenovano biološko uporabnost zdravila, tj. Koliko se absorbira v krvni obtok. Rezultat tega je lahko terapevtski učinek zdravila spremenjen, ker manj ko se zdravilo absorbira, manj učinkovito je zdravljenje.

Nasprotno od penicilina in kalcija v mleku je že dolgo znano, vendar se lahko druga antibiotična sredstva, kot so tetraciklini in fluorokinoliki, spopadajo s kalcijem v mleku ali drugimi minerali, kot so železo, cink in magnezij. Zato morate vedno natančno prebrati in slediti navodilom za uporabo. Če je mogoče, praviloma ne jemljite antibiotikov z mlekom ali mlečnimi izdelki. Če ne morejo optimalno delovati, lahko bakterijam olajšajo razvoj odpornosti na antibiotike.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Težavo še dodatno zajema dejstvo, da sam mleko včasih vsebuje ostanke antibiotikov, ki jih v glavnem zapuščajo zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje mastitisa pri kravah. Te lahko povzročijo tudi neravnovesje v črevesni flori, čeprav raziskovalci trdijo, da je malo podatkov, ki bi dali splošne izjave o tem. A dejstvo je, da raziskovalci posvečajo vse več pozornosti razvoju veterinarskih zdravljenj brez antibiotikov.