Oldal kiválasztása

Zaradi življenjsko nevarnega viharja Dennis so izdali rdeči alarm

V Veliki Britaniji so razglasili stanje najvišje nevarnosti zaradi „življenjsko nevarnega” ciklona Dennis: računajo na veter s hitrostjo 146 km/uro, na 150 mm dežja, na poplave po vsej državi.

Komaj se je poslovila Ciara, ki je povzročila ogromno pustošenje, in tudi na Madžarskem generirala ekstremno močne vetrove, pričakujejo v Veliki Britaniji novi vihar velikih razsežnosti, Dennis bo nadaljeval s pustošenjem z večjimi silami, kot so bile sobotne.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Do sedaj sta umrli dve osebi, na več sto mestih po državi so razglasili alarm zaradi nevarnosti poplav, 30 tisoč oseb je ostalo brez elektrike. Vihar bo v nedeljo nadaljeval z rušilno moč 150 km/uro in kot kaže bo v 24 urah zapadlo novih skoraj 15 centimetrov dežja. Slednje bo lahko privedlo do nepričakovanih nenadnih hudourniških poplav, saj so tla že zaradi predhodnega viharja Ciara napojen z vlago.

Britanska meteorološka agencija je sklicujoč se na „življenjsko nevarne” razmere – prvič po letu 2015 – izdala rdeči alarm najvišje stopnje za področje Južnega Walesa.