Oldal kiválasztása

Zaradi nasilnega ravnanja migrantov dajejo trgovke odpoved

Švedska novinarka Joakim Lamotte v enem od svojih nedavno objavljenih člankov trdi, da v nakupovalnem središču, ki se nahaja v no-go coni švedskega glavnega mesta, trgovke ena za drugo dajejo odpoved, ker jim migranti onemogočajo opravljanje dela.

Lamotteova poroča, da jo je zapovrstjo obiskalo več žensk, ki so ji referirale svoje zgodbe. Vse ženske brez izjeme so bile zaposlene v stockholmskem nakupovalnem središču, ki leži najbližje coni no-go v glavnem mestu. Govornice, ki želijo ostati anonimne, so imele pripombe zlasti glede dveh zadev. Po nekaterih trditvah je nekaj žensk prekinilo delovno razmerje, ker niso zmogle več prenašati nenehnega spolnega nadlegovanja migrantov, ki živijo v okrožju Rinkeby, ki velja za nevarno. Poleg tega je bilo precej očitkov, da so kupci, muslimanski moški, redno prepovedovali, da bi jih stregle trgovke.

Fotó: pixabay.com

Novinarka je objavila tudi zvočni posnetek, ki razkriva, da se muslimanski moški noče pogovarjati s prodajalko. Ko so mu predlagali, naj poišče drugo trgovino, je začel groziti, da bo poklical policijo. In vse to se dogaja v švedskem glavnem mestu. Ženska na posnetku je povedala tudi, da njene sodelavke kot priče lahko potrdijo, da so to vsakodnevne situacije, ki se iz dneva v dan ponavljajo. V conah no-go pa se med drugim resne težave ne pojavljajo samo v nakupovalnih središčih. Vodilni v okrožju so se leta 2017 dogovorili, da bodo svetilnost nočne razsvetljave na ulicah povečali, ker se vse manj žensk drzne v nočnem času zadrževati na javnih površinah.

Odredba pa ni prinesla želenega uspeha. Raziskava iz leta 2018 je pokazala, da si polovica okoliških žensk po mraku še naprej ne upa več na ulico.