Oldal kiválasztása

ZAMUDA NA VLAKU: NIZA OKVAROV OBLASTI VZELA ŽIVLJENJA DVEH MLADIČEV

Mlada zaljubljenca bi bila lahko še danes živa, če bi bil njun morilec deportiran.

Dve osebi sta umrli, več drugih pa je bilo ranjenih, ko je palestinski begunec 25. januarja z nožem napadel potnike na regionalnem vlaku med Kielom in Hamburgom. Žrtvi prelivanja krvi sta bili 17-letna deklica in njen 19-letni prijatelj. Ann-Marie in Danny sta bila par teden dni in sta sedela drug poleg drugega na vlaku, ko ju je napadel Ibrahim A. Od takrat se je izkazalo, da moški ne bi smel biti izpuščen iz zapora nekaj dni prej in že zdavnaj bi moral biti deportiran. Tudi zvezna notranja ministrica Nancy Faeser je priznala neuspeh organa za azil.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Informacije med oblastmi so zašle – je dejal notranji minister na konferenci odgovornih urednikov dpa v Berlinu. Po smrtonosnem napadu z nožem so oblasti v Hamburgu in Schleswig-Holsteinu druga drugo obtoževale, da niso sporočile domnevnega storilca. Ibrahim A. je bil pred tem v Hamburgu pridržan zaradi drugega kaznivega dejanja. Nedavno so se iz Kiela pojavile obtožbe, da pomembne informacije o pridržanju moškega v Hamburgu niso bile posredovane naprej. Če bi bili organi za priseljevanje v Kielu seznanjeni s pridržanjem domnevnega storilca, bi lahko odločitev o njegovem statusu prebivanja sprejeli pred njegovo izpustitvijo.

Izkazalo se je že, da se je Ibrahim primerjal z Anisom Amrijem, voznikom tovornjaka berlinskega božičnega sejma, in v zaporu grozil s terorističnim napadom, a brez posledic. Izjava iz avgusta 2022 je bila zabeležena na tako imenovanem detektnem listu v osebni mapi pridržane osebe. Nekaj dni pred usodnim napadom z nožem je bil osumljeni storilec na psihiatričnem pregledu – posebnih nepravilnosti niso ugotovili.

Po besedah Faeserja so oblasti moškega že prej poskušale deportirati – a jim ni uspelo. “Težava je bila v tem, da je bil brez državljanstva” – pravi Faeser. V njegovi kartoteki je bila – še ena napaka – vložena osebna izkaznica Palestinca brez državljanstva iz Sirije. Moškega, ki je pred tem zagrešil 20 kaznivih dejanj, med drugim tudi napad z nožem, bi bilo zato zelo težko deportirati.