Oldal kiválasztása

Zakaj to rabiš? Ženske so bile nad položajem rojstnega kraja svetovne zvezde ogorčene

Delil je presenetljivo močne sekvence slik, ki so po mnenju mnogih nesramne. Ni čudno, da je stoječo vodo temeljito premešal. Strokovnjak je razkril razlog, zakaj starši to počnejo.

Milijoni so videli fotografijo vnetega grla supermodela Chrissy Teigen, ki je v teh dneh izgubila novorojenega dečka – in srce parajoča objava je pri ženskah vzbudila ne le sočutje, ampak tudi veliko ogorčenje. Navsezadnje na fotografijah manekenka v rokah drži zavezanega otroka, ki je pred kratkim izgubil življenje. Mnogi so si zastavili vprašanje: kaj je bilo za to potrebno? Pravzaprav so drugi stranko obtožili, da želi povečati njihovo priljubljenost in serijo fotografij odklicati naravnost neokusno – čeprav po mnenju enega strokovnjaka to sploh ne drži: ne bi bili edini starši, ki bi posneli podobne posnetke …

Ko se zgodi tragedija, je fotografija za žalovalca pogosto edini način, da se jasno spomni, kaj je izgubil, je za revijo Huffpost povedal strokovnjak za duševno zdravje Dan Reidenberg. Kot je pojasnil, je v takih bolečih situacijah nezmožnost jasnega doživljanja trenutka; starši, ki izgubijo dojenčke, se pogosto niti ne zavedajo, da je to edini čas v njihovem življenju, ko lahko svojega otroka držijo v naročju. In fotografija jih bo za vedno spominjala na ta trenutek. Vendar takšna fotografija pomaga tudi procesu žalovanja: obdelava tragedije je dolga in boleča in obstajajo trenutki, ko človek ne more verjeti, da se je groza res zgodila.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Čeprav gre za tabu temo, milijoni staršev še vedno fotografirajo svojega izgubljenega otroka. Seveda jih v zgodnjih dneh žalosti zlahka ne bodo mogli videti – kasneje, ko je bolečina grobo predelana, pa jih spomni na težko obdobje in dejstvo, da čeprav te težave ni mogoče popolnoma obdelati, so premagali težave. Po mnenju strokovnjaka ni težav s tem, da bi starši te boleče posnetke delili po spletu; saj to pomaga prijateljem in družinskim članom, ki so daleč ali ne bi mogli povedati ničesar v živo. Poleg tega je pogovor o pokojniku pomemben element žalosti, v spletnem okolju pa veliko ljudi svojo tragedijo deli s starši, tako da lahko izkusijo, da niso sami.

Izguba otroka je nepojmljivo boleča, saj jo je mama več mesecev nosila pod srcem, z očetom sta načrtovala, kako bo, ko se bosta z njim domov vrnila iz bolnišnice – nato pa sta se vrnila v prazno stanovanje. Te fotografije spominjajo na otroka, ki ga niso mogli odpeljati domov …