Oldal kiválasztása

Zakaj na martinovo jesti gosi?

Kakšne zveze ima Martin z gosko in od kod izvira tradicija martinovanj? Temu smo sledili.

Na Martinov dan jo želi pojesti tudi gos, ki itak nima te najljubše hrane. 11. november je že leta in celo stoletja pravi gastronomski praznik, ko se vse vrti okoli gosjih jedi in dozorelega novega vina. Tokrat se namesto popotniških dogodivščin potopimo v kavalkado okusov, pečemo-kuhamo, okusimo! Iščemo kakovostne, domače sestavine in vina, iz katerih lahko zaokrožimo odličen ulov gosi.

Ni pa naključje, da pomislimo, da bi to jedli v novembrskem obdobju. Na eni strani gosje meso in lupina, ki ga obdaja, niso osnova lahkega poletnega ulova, po drugi strani pa obstaja veliko stoletnih tradicij uživanja gosi jeseni.

Od kod Martinovo?
Po legendi se je sveti Martin rodil na območju današnjega Szombathelyja leta 316 ali 317 kot sin rimskega delovodje. Ko se mu je Jezus v sanjah prikazal, se je krstil in služil Bogu s svojimi dobrimi deli. Ko so ga hoteli posvetiti za škofa, se je pred delegati skril v hlevu gosi, ki so ga strmoglavile, zato je leta 371 postal škof Martin.

Po drugem viru je martinovanje pomenilo konec kmečkega leta, začetek letnih gospodarskih del in začetek zimskih počitnic. Potem ko so celo poletje delali na poljih, so tisti, ki delajo v kmetijstvu – v mnogih primerih poleg plač prejeli tudi gos.

O martinovanju
Martinovo je poleg ljudskih tradicij tudi cerkveni praznik. To je zadnji dan pred 40-dnevnim adventnim postom, ko se lahko okusno in bogato pogostite, vendar je bilo mogoče tudi polnjeno gos zaklati. Včasih so mislili, da bolj ko bodo pili in jedli, močnejši in bolj zdravi bodo. Drugo prepričanje je, da je na Martinovo primerno jesti gosi, ker tisti, ki v tem času ne jedo gosi, bodo vse leto stradali.

Tako naredimo gos
Meso gosi je izredno okusno, zaradi česar je zelo enostavno začiniti: nekaj dobro prizadetih zelenih začimb, malo soli in mesa lahko gre v pečico. Gos je običajno ocvrta. Če res želite dobro jesti, boste morda želeli tudi meso, kar še zdaleč ni tako zapletena operacija, kot se sliši. V postopku, ki ga pogosto uporabljajo tudi naše babice, se meso, vloženo v maščobo, dolgo pripravlja pri nizki temperaturi. Rezultat je sočno drobljivo meso, ki ga je treba na koncu ocvreti in pražiti.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Uporabimo lahko skoraj vse dele gosi, odlične za obrezovanje in juho za vrat, stegna in prsi so na žaru ali v pečici, jetra pa lahko pripravimo v številnih različicah. V tem primeru je običajno, da ob vinih prigrizemo buče in pečen kostanj. Martinova nova vina, odvisno od vinske regije, italijanskega rizlinga, roséja, modrega pinota in portugieserja.

Prispevek je podprla Madžarska agencija za turizem.