Oldal kiválasztása

Začne se bizarni resničnostni šov, ubije TV oddajo in poje svojo najljubšo žival

Britanski kanal 4 razburja težavo z osupljivim resničnostnim šovom: v novi oddaji Meat the Family družine živijo z živalmi, tedne obravnavajo kot družinske člane, na koncu oddaje pa zakoljejo in pojedo skoraj družini prijazno žival ...

Ali svojega ljubljenčka ubijete in pojeste ali postanete vegetarijanec? To pretresljivo vprašanje se ob koncu oddaje postavi vsaki družini, ki sodeluje v šovu. Britanski kanal 4 namerno izbira družine, ki jedo zelo veliko mesa in si težko predstavljajo svoje življenje, ne da bi zaužili meso, nato pa jih poskušajo spodbuditi k vegetarijanstvu, tako da močno vplivajo na njihova čustva.

Ena družina: dobijo pujske …

Naslov oddaje je tudi igra besed: v mesu Družina meso beseda meso pomeni meso, vendar se izgovarja kot „Spoznaj svojo družino”.

Fotó: pixabay.com

Izbrane družine dobijo domačo žival: prašič, jagnjetino, tele ali piščanca. Naloga je, da z majhnimi živalmi ravnamo kot s hišnim ljubljenčkom: vzljubite jih, hranite in hranite tri tedne, vse seveda pred kamerami. Potem, ko pretečejo trije tedni, bodo sprejeti odločitve. Mesojedine družine se morajo odločiti, ali bodo živali ubile, pražile in pojedle z roko ali ga poslale v zavetišče, kjer lahko živi. Če so mali živali tako zelo všeč in se odločijo za to, se morajo tudi zavezati, da se bodo odrekli svojemu mesojedečemu življenjskemu slogu in živeli kot vegetarijanec.

Oddaja odpira tudi moralna vprašanja uživanja mesa. – Če jeste svojo najljubšo jagnjetino v družini, kje je moralna meja? Zakaj ne pojeste tudi svojega najljubšega mladička? – je vprašala Daniela Neumann, analitičarka v Cannesu, mednarodnega filmskega ustvarjalca na televizijskih serijah.

Toda bizarni resničnostni šov se oglašuje tudi z vprašanjem podnebnih sprememb. -Danes ni seks in droge, ampak meso največji tabu – je dejala druga analitičarka Virginia Mouseler in dodala, da ker znanstveniki trdijo, da moramo za blažitev podnebnih sprememb jesti manj mesa, Chanel 4 ni samo gre za resničnostni šov, hkrati pa je tudi ozaveščanje.