Oldal kiválasztása

Vse več najstnikov toži starše cepiv v Italiji

Tako kot v skoraj vsej Evropi se tudi v Italiji tudi otroci, mlajši od 18 let, lahko proti koronavirusu cepijo le s soglasjem staršev. Številnim mladim ta sistem ni všeč.

Tiskovni predstavnik italijanskega združenja družinskih pravnikov je poudaril, da je število mladoletnih najstnikov cepivo katerih starši nočejo podpisati obrazca za soglasje, potrebnega za cepljenje proti koronavirusu – piše italijanski novičarski portal Il Sole.

Nenavaden pojav je v ospredju zanimanja italijanskega tiska, potem ko se je 17-letni firentinski deček obrnil k zvezdnemu odvetniku in tožil starše cepiva, ker niso smeli jemati cepiva.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

„Oseba, stara 17 let, še ne more izbrati odvetnika, tako kot ne more biti cepljena proti koronavirusu. To je zelo zapletena situacija. Zahteva fanta še ni prispela na sodišče. Moji sodelavci se skušajo pogovoriti s starši, da bi ugotovili, ali si premislijo. V nasprotnem primeru bo zadeva predložena sodišču za mladoletnike, tožilstvo pa bo skupaj s prosilcem imenovalo posebnega inšpektorja”
– je dejal Gianni Baldini, tiskovni predstavnik Združenja družinskih odvetnikov, ki je prav tako ugotovil, da se je število takih in podobnih pravnih primerov v zadnjih tednih močno povečalo. Po mnenju strokovnjaka za ustavno pravo ti primeri kažejo, da so mlajše generacije veliko manj dovzetne za psevdoznanstvene teorije zarote.

Primer, ki je zelo podoben sedanjemu, se je pred nekaj tedni zgodil v Arezzu v Toskani, kjer je 16-letno dekle tožilo svoj spor zaradi cepljenja s starši.

V Italiji je bilo proti koronavirusu cepljenih rekordnih 600.000 ljudi – so sporočile lokalne zdravstvene oblasti. Italija je s 37 milijoni cepiv na drugem mestu v Evropi, le Nemčija ima višje podatke. Italijanom sledita Francija in Španija.

Zdravstvene oblasti vidijo povečanje števila točk za cepljenje kot skrivnost uspeha. V začetku marca je bilo proti koronavirusu cepljenih le 1500 lokacij, trenutno pa 2666. V naslednjih tednih bo dodanih dodatnih 800 točk za cepljenje.

Po podatkih, objavljenih na spletni strani rimske vlade, je bilo v Italiji od začetka kampanje cepljenja do zdaj skupaj danih 37,06 milijona odmerkov cepiva proti koronavirusu. 23,48 odstotka prebivalstva, starejšega od 12 let, je v celoti zaščiteno.

V južnoevropski državi je v epidemiji koronavirusa umrlo 126.415 smrtnih žrtev. Tudi število novih okužb in smrtnih primerov na dan v zadnjih tednih upada. V petek je bilo registriranih 2.557 novih okužb in 73 smrtnih primerov.

Glede na številke se je vlada odločila, da bo previdnostne ukrepe postopno odpravila.

Začetek policijske ure, ki se je začela v ponedeljek ob 11. uri in je trajala do 5. ure, je prestavljen na polnoč. Gostje barov in restavracij lahko že jedo v zaprtih prostorih, za mizo pa lahko sedijo največ štirje.