Oldal kiválasztása

Vpiti na pomoč: bosanski minister prosi za pomoč migrantom

Politični krik za pomoč je prišel z Balkana med vse večjimi migracijskimi pritiski. Po besedah bosanskega varnostnega ministra bi lahko v nekaj tednih iz Grčije zapustilo več kot sto tisoč migrantov. Balkanska država ni pripravljena ustaviti takšne množice.

Bosanski minister za varnost Fahrudin Radončič je v Bruselj še posebej poslal sporočilo, v katerem je dejal, da njegova država potrebuje pomoč pri obrambi svojih meja.

Nimamo dovolj ljudi ali pravih orodij za zaustavitev ilegalnih prehodov meje
-je dejal Radončič. Minister opozarja, da je vsaj sto tisoč migrantov v Grčiji pripravljenih množično izstreliti po Balkanu v Zahodno Evropo.

Pogrešajo 1.200 mejnih stražarjev. Trenutno bi morala ena oseba nadzorovati 25-kilometrski odsek, vendar je to fizično nemogoče
-po besedah avstrijskega Kronen Zeitung pravi vodja ministrstva. Poleg tega so begunska taborišča v državi polna težav. In pri teh vprašanje ni v tem, kdaj bo napaka izbruhnila, ampak le kdaj.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Bosanski tabori so preplavljeni.

Poleg tega mednarodne organizacije za pomoč poročajo, da ni možnosti za izboljšanje Sirije, ki je glavni vir migracij. Ocenjujejo, da je od začetka decembra zaradi obnovljenih oboroženih bojev zapustilo svoje domove skoraj milijon Sircev. Če so te številke resnične, to pomeni tudi, da še vedno poteka najhujša begunska kriza državljanske vojne, ki je izbruhnila pred 9 leti. Ljudje čakajo na turški meji, ker Ankara še ni sprejela več Sirijcev. Če pa v doglednem času situacija ne bo rešena, ni mogoče izključiti, da se bodo Turki odločili izpustiti migrante v državo, ki se sicer želijo nastaniti v Turčiji, predvsem pa v Nemčiji.

Vse več politikov trdi, da bi se lahko situacija v letu 2015, ko je več kot milijon prosilcev za azil poplavilo Evropo, letos ponovila. To je tudi mnenje nemškega ministra za notranje zadeve Horsta Seehoferja, ki mora nujno okrepiti zaščito zunanjih meja Evropske unije, sicer bomo lahko podoživeli nesrečne razmere pred petimi leti.