Oldal kiválasztása

Virus Nipah: Pri netopirjih so odkrili še en človeški patogen

Zelo virulenten virus Nipah povzroča encefalitis in 70 odstotkov okužb je pri ljudeh usodnih.

Raziskovalci Indijskega sveta za medicinske raziskave in Nacionalnega inštituta za virusologijo (NIV) so v vzorcih, odvzetih netopirjem, zaznali prisotnost zelo nalezljivega za ljudi tudi nevarnega virusa Nipah – piše indijski portal Indian Express Indian.

Ker najsodobnejše stanje navaja, da netopirji prenašajo večino virusov, ki nosijo potencial za zoonozo, torej možnost njihovega širjenja z živali na človeka, so indijski raziskovalci marca v mestu blizu Mumbaija ujeli na ducate kožnih ptic, da bi preučevali točno kateri človeški patogeni so nevarni. Skoraj vsi zbrani vzorci krvi in grla so pokazali negativne rezultate za testirane patogene, vendar je bilo ugotovljeno, da je par pozitiven na tako imenovani virus Nipah, ki lahko kadar koli skoči na ljudi.

Virus Nipah pogosto širijo posamezniki Leschenaultovih ruset, netopirja, ki jedo sadje iz Indije in Bangladeša, 70 odstotkov okužb pa je usodnih za ljudi. Bolezen je bila prvič registrirana v Maleziji leta 1998, poimenovana po regiji, kjer se je pojavila. Lahko se razširi z osebe na osebo in povzroči encefalitis ali komo. Trenutno ni zdravila ali cepiva za okužbo z virusom Nipah, le s posebnimi zdravljenji lahko olajšamo simptome bolezni.

Virus Nipah v vzorcu tekočine okuženega bolnika.

“Ponavljajoče se epidemije, visoke stopnje umrljivosti, prenos s človeka na človeka in pomanjkanje cepiv so v Indiji glavna skrb, saj habitat netopirjev zelo pogosto sovpada z območji z veliko človeško populacijo.”
– je dejal strokovnjak za vzorce netopirjev, ki je dejal, da ni mogoče izključiti, da bi virus Nipah v bližnji prihodnosti lahko lokalno eksplodiral, kar je doslej opustošilo večino Bangladeša: od leta 2001 je tu umrlo več kot 100 ljudi.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Mimogrede, Svetovna zdravstvena organizacija uvršča virus Nipah na seznam tako imenovanih “prednostnih bolezni”, med drugimi nalezljivimi povzročitelji bolezni, kot je koronavirus Sars-Cov-2, odgovoren za trenutno pandemijo, ebolo in ziko.

Po informacijah na uradni spletni strani SZO je virus Nipah zelo virulenten patogen in se lahko razširi na človeka, tudi če jemo sadje, v katerega je okuženi netopir že ugriznil.