Oldal kiválasztása

Verjemite mi, da nikoli ni prepozno, da odklopite cigareto!

Ste kadili desetletja in se počutite, kot da ne boste nikoli več nehali? Ne misli! Nikoli ni prepozno, da opustite kajenje in dobri učinki se bodo pokazali, tudi če ste se pred kajenjem močno poškodovali.

Vsi za cigarete vedo, da lahko prispevajo k razvoju vrste potencialno smrtnih bolezni, od tumorjev do srčnih bolezni. Zato se še ni prepozno odpovedati tej škodljivi navadi, četudi že desetletja kadite in imate celo več poskusov, da bi prenehali za seboj.

Ne glede na to, kako zelo ste škodovali sebi v preteklosti, nikoli ne more biti prepozno, da bi izboljšali stanje svojih pljuč. Vsak dan, ki ga preživiš brez cigarete, pomaga. Vaš krvni tlak in srčni utrip se bosta po prvi uri brez cigarete znižala, občutek vonja in okusa se bo začel izboljševati že v 3 dneh, medtem ko bodo pljuča po prvem mesecu bolj temeljito dihala. V enem letu se bo tveganje za srčne bolezni prepolovilo, v petih letih pa bo tveganje za možgansko kap manjše. In po 15 letih kot nekadilec tveganje za bolezen pade na točno tisto raven, ki velja za nekadilce. Medtem boste morda opazili, da bo vaša nosilnost boljša in boste spali bolje, bolj sproščeno. Se pravi, tudi za kasnejšo starost se še ni prepozno ustaviti za boljšo kakovost življenja.

Če ste večkrat poskušali zapustiti, boste morda želeli poiskati zdravniško pomoč pri zdravniku splošne medicine ali oskrbi pljuč. V več bolnišnicah so tudi ambulante. Prvi dnevi in tedni seveda ne bodo lahki, vendar se splača, ker če jih boste premagali, bo postalo vse lažje in lažje. Vedeti morate tudi, da stopnje hrepenenja običajno trajajo le 15-19 minut, zato morate zdržati, ne da bi ga vžgali.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Seveda motivacija čez nekaj časa pusti nizko, in takrat je enostavno nazaj. Če pa jo občasno prižgete, to še ne pomeni, da ste padli nazaj in ne morete nadaljevati z odpiranjem. Ste zdrsnili na stran, a po tem je vredno nadaljevati z odločnostjo. V takšnih primerih bi morali razmišljati o tem, kaj je povzročilo vaše izjemno hrepenenje, zaradi česar ste še vedno zasvetili. Hrana? Razpoloženje zabave? Mogoče stres?

Mogoče boste želeli izbrati kakšno motečo dejavnost za čas svojega hrepenenja. Šport in meditacija imata zelo dober učinek, a tudi branje vas lahko odvrne od cigaret. Če je mogoče, ne iščite zavetja pri prehranjevanju, saj lahko to hitro privede do debelosti. Namesto tega jejte zdravo in pijte veliko vode, da se telo čim prej znebite toksinov. In vedno ne pozabite, koliko zaslužite z življenjskim slogom brez tobaka!