Oldal kiválasztása

VELIKA NAPAKA, KI GA SKORAJ VSI DELAJO Z BOŽIČKOVIMI ROŽAMI

S svojimi čudovitimi barvami je lahko vreden okras adventnega časa in praznikov. Skrb za božično zvezdo pa ni enostavna: dovolj je že ena majhna napaka in pisani listi odpadejo in rastlina začne hitro odmirati.

Zdaj lahko skoraj povsod najdeš to čudovito rožo, ki je v adventnem času pravljična – in če si spreten, lahko njeno čudovito rdečo barvo občuduješ vse do februarja. Mnogi mislijo, da božična zvezda, ko jo prinesejo domov, potrebuje enako nego kot druge sobne rastline – vendar je to velika napaka. Nega božične zvezde ni lahka naloga, tudi izkušeni vrtnarji si lahko polomijo rezila. Ta rastlina iz Južne Amerike je izjemno občutljiva, pogosto popolnoma odmre v nekaj tednih, dovolj pa je le en sam droben klop. Pokažemo vam, kakšne napake lahko naredite pri negi božične zvezde in kako se jim izogniti!

 

Skrb za božično zvezdo ni lahka naloga, saj je ta rastlina izjemno občutljiva.
Nega božične zvezde lahko tudi najbolj rutinirane ljudi nauči lekcije!

Napačno izbiraš
Seveda se lahko že v trgovini odločite, koliko časa bo vaša božična zvezda živela, saj če domov prinesete že šibak, bolan primerek, bo kljub najskrbnejši negi hitro obupala. Preden jo odložite v košaro, natančno preglejte rastlino: ne sme imeti rumenih, povešenih listov.

Velikokrat pot domov naredi to namesto njega
Božična zvezda nikakor ne prenese zimskega mraza, uniči se lahko že v nekaj minutah, kolikor jo vzamemo od trgovine do avta, zato jo skrbno zavijte ali dajte zaviti, preden greste na pot.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ni pomembno, kam ga postavite
Če ste ga kupili zavitega v celofan, ga takoj odstranite iz okrasne folije, saj lahko zemlja splesni in koreninski sistem ne bo dobil dovolj kisika. Božična zvezda se mora aklimatizirati, ko jo prinesete domov: poiščite ji hladen, svetel prostor. Končno mesto ne sme biti pretoplo, ta rastlina se dobro počuti med 15 in 22 stopinjami Celzija.

Če zanj dobro skrbite, lahko uživate do februarja!

Občutljiv na vodo in vlago
Stanovanja s suhim zrakom mu niso dobra; vlaga in zadostno zalivanje sta ključnega pomena pri negi božične zvezde. Zrak okoli listov je vredno vsaj enkrat na dan zamegliti ali lonec postaviti v skledo, napolnjeno s kamenčki; pod kamenčki naj bo stalno voda, da se vaša božična zvezda zaradi izhlapevanja ne bo posušila. Je zelo občutljiva na zalivanje: problem je, če prejme preveč ali premalo vode. Najbolje je, če lonec enkrat tedensko postavite v posodo, napolnjeno z vodo, počakate, da se zemlja vpije, in ga nato postavite nazaj na svoje mesto.

Obožuje hranilno raztopino
Hranila najbolj potrebuje v poletnih mesecih, saj takrat poženejo sveže poganjke in liste; v tem primeru mu ne škodi, če mu vsaka dva tedna damo hranilno raztopino. Hvaležen pa vam bo tudi v zimskih mesecih: vsake tri tedne v vodo za zalivanje dodajte v vodi raztopljeno gnojilo ali pa v lonec dajte rastlinsko hrano, ki postopoma razpada.