Oldal kiválasztása

Vegani in paleozoji se združujejo, tukaj je nova super dieta

Ameriški zdravnik Mark Hyman je izumil najnovejšo prehransko blaznost, ki združuje dve dieti: paleo in vegansko. Sledenje tem dvema trendoma se hkrati zdi v glavnem nemogoče, vendar veliko ljudi uspe s tem.

Peganska dieta se dejansko rodi iz kombinacije paleo in veganskih besed. Dieta je iz medicinskega centra dr. Cleveland v ZDA, dr. Razvil Mark Hyman. Paleo je znan tudi kot jamarska dieta, saj njegovi privrženci v bistvu poskušajo zaužiti tisto, kar je Caveman jedel: nepredelano hrano, veliko mesa in beljakovin. In veganska prehrana izključuje vso hrano živalskega izvora. Zato je povsem naravno, da bi se vsi vprašali, kako za vraga se lahko združita ta dva?

Fotó: pixabay.com

Ključne smernice dr. Marka Hymana:

1. Izogibajte se mleku, glutenu, rafiniranemu sladkorju in stročnicam ter jejte veliko sadja, zelenjave in oreščkov.

2. Jajca, ribe in meso so v tej dieti dovoljeni – vendar le- če niso obsežni, jih pridobivajo, torej kupujejo od majhnih proizvajalcev na trgu in brez vseh kemikalij.

3. Zelenjava naj predstavlja 75% prehrane. Poleg tega lahko uživamo veliko sadja in hrane, bogate z maščobnimi kislinami omega-3, kot so oreščki in avokado.

4. Piščanca, govedina, jajca, losos, dovoljeno je 25%, čeprav ne stročnice, grah pa lahko sladkamo le v majhnih količinah in ga sladkamo z javorjevim sirupom, medom in kokosovim sladkorjem.

5. V pegan prehrani priporočamo sestavine brez glutena, kot so. kvinoja. amarant, ajda, proso, divji riž

6. Soja: Čeprav je lahko prisotna v veganski prehrani, je morda ne bo v peganski prehrani, predvsem zaradi vsebnosti fitoestrogenov in potencialnih genetskih sprememb.

Kako vpliva na naše zdravje?
„Tako paleo kot veganska dieta lahko prineseta koristi za zdravje, kot so hujšanje, znižanje holesterola in zmanjšanje sladkorne bolezni. Spodbujanje vnosa sadja in zelenjave ni nič slabega, saj lahko pripomore k preprečevanju nekaterih rakavih obolenj, ohranja črevesje zdravo zaradi vlaknin in ker je malo kalorij, lahko pomaga vzdrževati zdravo težo, “pravi strokovnjak.

Na kaj biti pozoren? Pri večini diet je treba paziti, da se izognemo pomanjkanju hranil. Ker izključuje porabo mlečnih izdelkov, je na primer treba nadomestiti kalcij.