Oldal kiválasztása

Več kot 50 mošej je prosilo za javni denar v Belgiji

Leta 2018 so flamanske pokrajine Belgije plačale več kot 740.000 EUR subvencij kot državno pomoč mošejam s sedežem na njihovem ozemlju.

V letu 2019 se je število zaprošenih muslimanskih čaščenj podvojilo in ni izključeno, da bodo denar prejeli zunaj belgijske države – piše tiskovna agencija V4NA.

Fotó: pixabay.com

Glede na poročila, predložena v letu 2018, so uradno priznane džamije na Flandriji kot državno pomoč terjale več kot 740.000 evrov državne pomoči, poroča flamski minister za sodelovanje in notranje zadeve Bart Somers. kot odgovor na pisno vprašanje g. Chrisa Janssensa. Tako je na svoji strani skupnosti poročal predsednik svetovnega pokala Tom van Grieken.

Glede na ministrsko poročilo 27 vladnih muslimanskih verskih skupnosti na Flandriji prejema vladna sredstva, vendar jih pet za leto 2018 še ni predložilo svojih finančnih izkazov. Najmanjši znesek, 17.000 evrov, je bil dodeljen mošeji Tevhid Camii v Gentu, največji pa verski skupnosti Assounah v Waregemu, nad 55.000 evrov. Iz ministrovega podatka je tudi razvidno, da v teh mošejah plačilo imama v bistvu financira belgijska država.

„Zakonodaja, ki ureja financiranje verskih cerkva, trenutno ne vsebuje nobene obveznosti prijavljanja finančne pomoči iz tujine. Zato ne morem odgovoriti, ali se mošeje financirajo iz tujine ali ne”, je citiral pisni odgovor vodje ministrstva na Flamanskem portalu HLN.

Toda državna pomoč muslimanskim verskim skupnostim je zagotovo iz Flandrije iz leta v leto bolj priljubljena: poleg priznanih je na državno pomoč zaprosilo 47 mošej, ki jih je zamrznila nekdanja ministrica za notranje zadeve Liesbeth Homans iz Nove flamske federacije. Homans je februarja 2019 dejal, če bo od tega odvisno, naslednjih pet let nobena mošeja ne bo priznana kot državno financirano versko središče.