Oldal kiválasztása
News

Več deset tisoč Kurdov je v Britanijo pretihotapilo kriminalno bando

Zahvaljujoč skupnemu delu francoskih in nizozemskih oblasti je bila prizadeta nevarna mreža tihotapcev ljudi. Policija je aretirala 23 ljudi in sumila, da je bilo mogoče več kot 10.000 Kurdov nezakonito poslati v otoško državo.

Po informacijah v tujem tisku so večino napadov izvedle oblasti v Le Mansu v Franciji in blizu Haaga na Nizozemskem. Če bodo pridržani spoznani za krive, se lahko soočijo z dolgoletnimi zaporami. Rezultati policijskih preiskav kažejo, da so tihotapci v Britanijo lahko pretihotapili več kot 10.000 Kurdov. Po nekaterih pričevanjih so migrante prosili za sedem tisoč evrov na osebo, kar pomeni, da bi kriminalci lahko zaslužili več kot 70 milijonov evrov (približno 24 milijard forintov).

Fotó: pixabay.com

Zatiranje kriminalne tolpe se je zgodilo le nekaj dni po tem, ko so jih francoske oblasti avgusta 2018 že ujele. Lani je veliko samozaposlenih poskusilo ilegalno priti v Združeno kraljestvo. Po uradnih statistikah je bilo leta 2019 aretiranih 2.358 migrantov, medtem ko so na Kanalu na različne načine poskušali pristati na otoku. To je za 400 odstotkov več kot v letu 2018.