Oldal kiválasztása

Vam je pelagonija zmrznila, ker ste jo kmalu izpostavili? Torej prihrani

Ste svoje favorite najraje pripeljali iz kleti? Ni še prepozno za reševanje pelagonije, to morate storiti!

Je pelargonija zamrznjena? Vreme je bilo v zadnjih tednih tako spremenljivo, da žalostno opazujemo, kakšno škodo je nočna zmrzal naredila našemu vrtu, balkonu. Naš najljubši cvet je bil žrtev nenadnega mraza in sneženja. Prihranite, kar lahko shranite!

V preteklosti so na balkone po materinskem dnevu polagali rože in rastline, zdaj pa je že kar nekaj let vreme, ki je še vedno prijetno. Letos nas je precej tepala zima, nismo mogli vedeti, kdaj prihaja prava pomlad. Tudi po vremenskih poročilih se nas je narava velikokrat pošalila in en dan je bilo 20 stopinj Celzija, naslednji pa skoraj zmrznilo. Kdor je letos že raztovoril svojo geranijo, ima lahko svoj najljubši cvet zamrznjen. Ena stvar, ki jo lahko naredimo, je, da prerežemo povezavo pelagonije nazaj!

Obrezovanje po prezimovanju pelagonije
Po prezimovanju moramo obrezati – odstraniti vse rjave, suhe, obolele, odmrle dele rastlin. Zdrave dele stebla lahko prepoznamo kot trde s stiskanjem dveh strani (to storite previdno). Med prezimovanjem geranije ponavadi segajo navzgor, zato jo, če jo želimo manj oleseneti, odrežemo za tretjino – v tem primeru je treba obrezati predvsem stebla, ki so že začela oleseneti.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Povežite pelagonijevo povezavo nazaj
Z stiskanjem nazaj je lahko povezava pelargonije kompaktna, gosta, grmičastega videza. Prednost ščipanja nazaj je v tem, da jo lahko izvedemo za sveže kupljene in prezimljene rastline – vendar je pomembno, da operacijo opravimo spomladi. Med obrezovanjem odstranite četrtino ali polovico poganjkov in tako spodbudite rastlino, da ustvari več stranskih poganjkov in tako postane bolj razvejana, grmičasta.

Končali smo z obrezovanjem, sajenjem!
Pomembno je, da izberete cvetlične škatle s pogrinjkom. V en meter dolg zaboj lahko posadimo 4-5 pelargonij. Pred sajenjem rastline za nekaj ur namočite v vodo, da se pravilno absorbirajo. Rastline posadite v tla, ne uporabljajte gnojil za sajenje spomladi. Pazite, da tal ne dvignete višje kot na prejšnji ploščici. Kompakten, tako da lahko korenine rastline zadihajo dovolj. Po presajanju cvetja ne prelivajte, saj bodo sveže korenine zlahka zgnijele. To je vse, kar lahko storimo, če je pelagonija zamrznjena.