Oldal kiválasztása

VAM BOMO PRIDSTAVILI NAJBOLJ SANKCIONIRANE DRŽAVE, SEVERNI KOREJI NI PROSTORA NA ZMAGOVALNEM ODRU

Rusko-ukrajinska vojna je prinesla veliko preureditev na seznamu držav, ki jih je mednarodna skupnost najbolj “kaznovala”.

Poenostavljeno povedano, v mednarodni politiki je običajno, da se različne sankcije uporabljajo kot nekakšen preventivni ali kaznovalni ukrep, ki državi – ali skupini držav – omogoča hitro odzivanje na politične izzive in razvoj dogodkov, ki so v nasprotju z njenimi interesi, cilje ali vrednote. Sankcije lahko v osnovi razdelimo v dve veliki skupini: ekonomske in diplomatske. Zadnja kategorija vključuje na primer prekinitev diplomatskih odnosov z državo in odpoklic ali izgon diplomatskih predstavnikov. Prvi vključujejo, vendar niso omejeni na, embargo na orožje, zamrznitev sredstev določenih oseb ali subjektov ali prepoved uvoza ali izvoza določenega blaga.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Joe Biden bo imel govor v Beli hiši 8. marca po prepovedi uvoza ruske nafte
V kontekstu rusko-ukrajinske vojne se zadnje čase vse več govori o politiki sankcij, njenih gospodarskih posledicah in kaznovalnih ukrepih zahodnih držav proti Rusiji. Zaradi napetih mednarodnih razmer, ki so posledica konflikta v soseščini, je newyorški možganski center Castellum.AI sestavil nenehno spreminjajoč se tako imenovani seznam za spremljanje sankcij, da bi uvrstil najbolj sankcionirane države na svetu. Ni presenetljivo, da je Rusija na vrhu seznama, vendar se Severna Koreja, ki velja za najbolj izolirano državo na svetu, ni prebila na stopničke. Pa poglejmo, katere države skuša mednarodna skupnost najbolj izolirati:

 

 

1. Rusija
Proti Rusiji je trenutno v veljavi 8269 različnih sankcij, katerih število se iz dneva v dan povečuje. Veliko večino teh, skoraj 5500 enot, sta po izbruhu rusko-ukrajinske vojne uvedla Evropska unija in Nato. Vendar pa je velik del njih, zlasti 2754, veljal že pred vojno. (Zahodne države so jih sprejele leta 2014 zaradi priključitve Krima.)

 

Začetek ruske ofenzive, sankcije, uvedene od 22. februarja, je usmerjen predvsem proti ruskemu finančnemu sektorju, rezervam centralne banke, oskrbi z energijo, velikim korporacijam, predsedniku Vladimirju Putinu, vladnim uradnikom, oligarhom in drugim posameznikom.

Obseg ukrepov proti Rusiji je morda najbolje opisal Peter Piatetsky, nekdanji uradnik v ameriškem ministrstvu za finance, ki je ukrepe označil za “finančno jedrsko vojno in največji dogodek sankcioniranja v zgodovini”.

 

2. Iran
Preden je Rusija napadla Ukrajino, je bil Iran najbolj sankcionirana država na svetu. Perzijska država Srednja Azija je bila na stičišču Washingtona že vse od iranske revolucije leta 1979 in slavne teheranske drame s talci. Zoper državo trenutno velja 3616 kaznovalnih ukrepov, od katerih so večino uvedle zahodne države zaradi iranskega jedrskega programa. Ena najstrožjih sankcij proti Iranu je bila uvedena leta 2018, ko so bile republiške banke izključene iz plačilnega sistema SWIFT – kot je bila nazadnje večina ruskih finančnih institucij.

3. Sirija
Sirija je tretja na seznamu Castellum z 2860 sankcijami. Uvedeni so bili skoraj brez izjeme po izbruhu sirske državljanske vojne leta 2011 proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada v ZDA, EU in nekaterih arabskih državah.

4. Severna Koreja
Severno Korejo, ki velja za zadnjo komunistično diktaturo na svetu, mednarodna skupnost kaznuje predvsem zaradi svojega jedrskega programa in eksperimentov z balističnimi raketami. Gospodarstvo države, ki tako ali tako ni v zelo dobrem stanju, je predmet številnih sankcij v višini 2077, vključno s kaznimi za posameznike in podjetja.

5. Venezuela
Venezuela je bila dodana na seznam najbolj sankcioniranih držav na svetu, predvsem zaradi nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Nekdanji republikanski premier je že v začetku leta 2019 uvedel na stotine kaznovalnih ukrepov proti južnoameriški državi, ki so bili usmerjeni na podjetja in organizacije naftne industrije, povezane z radikalno levo vlado Nicolasa Mádura. Skupaj s temi trenutno velja 651 sankcij proti Venezueli, večinoma v ZDA, glede na seznam Castellum.

6. Mjanmar
V Mjanmaru se je 1. februarja 2021 zgodil državni udar, ko je vojska odstavila demokratično izvoljeno vladajočo stranko, ki vodi državo, in aretirala premierko Aun San Suu Kyi. Zahodne države so odgovorile z obilico diplomatskih in gospodarskih sankcij, s 510 kazenskimi sankcijami proti Daljnemu vzhodu. Prizadevajo si predvsem za gospodarsko zatiranje vojaškega režima.

 

7. Kuba
Na seznamu Castellum je Kuba zadnja država z 208 sankcijami. Prve kazenske ukrepe proti karibskemu otoku je uvedel ameriški predsednik John F. Kennedy leta 1962 kot odgovor na kubansko raketno krizo. Kennedy je takrat dejal, da je treba kaznovalne ukrepe ohraniti, dokler “Kuba ne napreduje k demokratizaciji in večjemu spoštovanju človekovih pravic.” Zdi se, da se to do danes ni zgodilo, saj je večina sankcij, ki so bile Kubi uvedene pred 60 leti, še vedno najdaljše sankcije v sodobni zgodovini.