Oldal kiválasztása

V treh dneh v Evropi trije napadi z vpitjem Alah akbar

V francoskem mestu Metz so policisti morali posredovati in ustaviti moškega, ki je pretil z nožem in med napadom vzklikal geslo teroristov „Alah akbar”. V nekaj dneh je bil to že tretji tovrsten napad v Evropi.

Policiste so obvestili mimoidoči, ki so opazili, da se moški, ki je izstopil iz trgovine, z nožem v roki sprehaja po ulici in se precej zmedeno obnaša. Napadalec se je spravil tudi na policijsko patruljo in medtem vzklikal Alah akbar oz. Alah je največji. Policisti so ga v samoobrambi ustrelili v nogo in na ta način uspeli storilca razorožiti. Zaradi poškodb so napadalca odpeljali v bolnišnico. Po podatkih francoskega časnika La Figaro je storilec v bazi državnih organov voden kot skrajni islamist.

Zadeva je francosko javno mnenje pretresla tudi zaradi tega, ker se je zgodila le dva dni po dogodkih v Parizu, ko je bila policija prav tako s streli prisiljena onesposobiti napadalca, ki je kričal Alah akbar. Med pariškim napadom je ena oseb izgubila življenje, še dve pa sta se poškodovali. O storilcu so uradni organi sporočili le, da je pred kratkim sprejel islamsko vero in se radikaliziral. Policisti so neimenovanega storilca, čigar imena niso izdali, ustrelili.

V nemškem mestu Gelsenkirchen so policisti v nedeljo zvečer ustrelili migranta s turškim državljanstvom. 37-letni moški je napadel policiste v uniformah, čakajoče pred policijsko postajo, in vzklikal Alah akbar. Ko so ga pozvali, da obmiruje, napadalec ni upošteval ukazov, tako ga je 23-letni policist v samoobrambi ustrelil. S tega stališča je statistika za leto 2020 neverjetna: v treh dneh je prišlo do treh napadov , ki so jih skovali islamisti.

Fotó: pixabay.com

Izvajanje terorja, ki ga spodbujajo in motivirajo skrajni islamisti, je vse pogosteje prisotno v utripu življenja evropskih mest. Po raziskavi iz leta 2019 je 91 odstotkov napadov, izvedenih v Evropi od leta 2000, bilo motiviranih s strani radikalnih islamistov. V napadih med leti 2000 in 2018 je življenje izgubilo 753 oseb.