Oldal kiválasztása

V nemškem mestu živi osemkrat več migrantov kot pred petimi leti

Župan Rendsburga z 29.000 prebivalci je od pristojnih organov zahteval, da jim pošljejo manj priseljencev. Delež migrantov v mestu se je v zadnjih petih letih povečal osemkrat.

Od velike begunske krize 2015–2016 v nemško majhno mesto vsako leto prihaja vedno manj novih prosilcev za azil. Kljub temu je delež priseljencev v prebivalstvu zdaj dosegel 9,2 odstotka, čeprav je bil pred petimi leti le pet odstotkov. Po besedah mestnega vodje je to posledica dejstva, da je v okviru združitve družine prispelo veliko novih prebivalcev, vendar število otrok, ki so bili blagoslovljeni in migranti, ki se preselijo z območja, ni zanemarljivo.

Po uradnih statističnih podatkih je število priseljencev iz Afganistana, Eritreje, Iraka, Irana, Sirije, Somalije, Pakistana in Jemena preseglo 2800.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

 

To je 420 več kot leto prej. Mestni svet trenutno najame 36 stanovanj za migrante – poroča tiskovni portal shz.de. Velika težava pa je, da oblasti, ko zaprosijo za združitev družine, oblasti ne nadzorujejo velikosti stanovanj. Šele po selitvi postane jasno, da je obstoječi dom majhen, zato mora mesto nekaj storiti, da se izogne brezdomstvu. Strokovnjaki prav tako pravijo, da mesto nima dovolj usposobljenega osebja za pomoč migrantom. To bo zagotovo otežilo vključevanje priseljencev v nemško družbo.