Oldal kiválasztása

V Nemčiji čaka na izgon 250 tisoč oseb

Nedolgo tega je nemško notranje ministrstvo obljubilo, da bodo osebe, za katere je odrejen izgon iz države, brezkompromisno in bolj vztrajno kot kadar koli prej deportirali iz države. V primerjavi s tem se je v prvih štirih mesecih preteklega leta več kot 20 tisoč poskusov deportacije izjalovilo v zadnjem hipu.

Po mnenju strokovnjakov predstavlja to velik problem že zgolj zaradi tega, ker iz leta v leto narašča število oseb, ki bi morale zapustiti državo, a število izgonov kljub temu z leti vztrajno pada. Po uradnih podatkih policije so lani do novembra uspeli deportirati 20.587 oseb, v letu 2018 je ta podatke bil več kot 23 tisoč oseb. Uradni organi in politiki se jasno zavedajo svojih obveznosti, kljub temu pa sama izvedba peša.

Po podatkih uglednega nemškega časnika Welt se je lani na seznamu za izgon znašlo skoraj 250 tisoč oseb, ki jim je preteklo veljavno dovoljenje za prebivanje. To predstavlja petodstotno rast v primerjavi z letom 2018. Od 250 tisoč oseb jih 200 tisoč nemška vlada ne uspe izgnati po uradni poti. V večini primerov je vzrok pomanjkljiva dokumentacija migrantov. Velika večina migrantov prispe v Nemčijo brez veljavnih dokumentov in dokler jih ne uspejo natančno identificirati, jih nobena država ne bo sprejela.

Fotó: pixabay.com

Tako se posamezni postopki vlečejo leta in leta. Če se v tem času kateremu od migrantov rodi otrok ali se poroči z nemškim državljanom, pa mu države ni potrebno več zapustiti.