Oldal kiválasztása

V kuhinji neke ženske se je skrivala milijonska dragocenost, a o tem ni vedela ničesar

Slika iz XIII. stoletja je leta in leta visela na steni.

V stanovanju neke ženske v bližini Pariza so naleteli na neverjetno odkritje. Strokovnjaki so ugotovili, da je slika nastala na prehodu gotike in renesanse v XIII. stoletju, naslikal pa naj bi jo priznani Cimabue (s pravim imenom Cenni di Pepo). Slika je do sedaj visela med dnevno sobo in kuhinjo, usmerjena proti kuhalni površini v ženskinem stanovanju.

Ocenjena vrednost slike z naslovom Zasmehovani Jezus, ki jo je naslikal učitelj Giotta, se po mnenju strokovnjaka za starine Turquina giblje med 4 in 6 milijoni dolarjev.

Fotó: pixabay.com

O sliki domnevajo, da je del diptiha, ustvarjenega leta 1280. Z diptiha je v originalu razbrati 8 postaj Kristusovega trpljenja in križanja. Dva druga kosa krilnega oltarja se trenutno nahajata v londonski narodni galeriji National Gallery oziroma sta razstavljena v galeriji Frick Collection v New Yorku.

O sliki, razstavljeni v National Gallery, so stoletja domnevali, da je izgubljena, ko so leta 2000 med pospravljanjem slučajno naleteli nanjo v Suffolku. Od leta 2000 je slika nacionalna last.

Francozinja, v stanovanju katere je slika do sedaj visela, je bila prepričana, da je to le navadna slika z versko tematiko. Na aukcijsko ocenitev jo je nesla le slučajno. Strokovna raziskava slike je nedoumno dokazala, da je delo Cimabuea.

Sliko bodo 27. oktobra prodali na dražbi v aukcijski hiši Acteon v Parizu – je zapisal The Guardian.