Oldal kiválasztása

V kriznem stanju je migrant ustrelil na meji

Med akcijo je hrvaška policija v soboto v bližini slovensko-hrvaške meje ustrelila ilegalnega imigranta, moškega v življenjsko nevarnem stanju - je zapisal hrvaški tiskovni portal Index.hr.

Po poročanju medijev je utrpel poškodbe trebuha in prsnega koša. Takoj so ga operirali v bolnišnici na Reki, a po izjavi ustanove še ni v nevarnosti.

Davor Božinović je na tiskovni konferenci povedal hrvaškemu ministru za notranje zadeve, da so na težko dostopnem območju v bližini slovensko-hrvaške meje na gorskem območju Gorskega kotarja oblasti našle veliko skupino migrantov. Priseljenci so morda v preteklosti nezakonito prestopili bosansko-hrvaško mejo in bi verjetno potovali v Slovenijo
Povedal je, da se je eden od migrantov poškodoval med akcijo, verjetno s strelnim orožjem, preiskuje tožilstvo.
Minister je ugotovil, da je hrvaška policija v soboto popoldne ravnala enako kot vsak drugi dan. Zaščitil je meje in skušal aretirati priseljence, ki so želeli ilegalno preiti hrvaško ozemlje.
Po poročilih je policija v akciji pridržala 15 ilegalnih priseljencev. Država, iz katere prihajajo priseljenci, še ni znana.

V skladu s hrvaško zakonodajo policija lahko orožje uporablja le, če mora varovati svojo telesno celovitost ali drugo osebo, ki je prav tako v nevarnosti. Poleg tega, če osebe ni mogoče aretirati med kaznivim dejanjem in če zaradi tega kaznivega dejanja zapor traja najmanj deset let.

Od “zaprtja” nekdanje balkanske migracijske poti iz Grčije v severno Makedonijo, Srbijo in Madžarsko v druge države Srednje Evrope v letu 2016 so prosilci za azil – skušali potovati v Zahodno Evropo – po drugi poti, v katero so sodelovali Bosna in Hercegovina, Hrvaška in Slovenija. Danes Severna Makedonija, Srbija, Hrvaška in Slovenija sprejemajo le tiste, ki imajo potni list in veljaven vizum ali želijo zaprositi za azil v tej državi. Kršitve meja so običajne.

Hrvaška želi vstopiti v schengensko območje unije in zgodilo se je, da so Hrvati pripravljeni braniti svoje meje. Bosna se je večkrat pritoževala, da so hrvaške oblasti vrnile priseljence, tudi ko so bili znotraj države.

Fotó: pixabay.com

Mimogrede, država je priljubljeno središče za migrante z Bližnjega vzhoda, ki želijo potovati v bogatejše zahodne države članice. Oblasti so se doslej trdno držale, in čeprav število priseljencev, ki prihajajo v državo, stalno narašča, je ta številka še vedno znatno nižja od podobnih številk za zahodno ali celo madžarsko izpostavljenost.