Oldal kiválasztása

Ušlo je tajno poročilo: Ali je cepivo Pfizer bolj nevarno kot AstraZeneca?

V zadnjih mesecih je več držav članic EU začasno ustavilo ali prepovedalo uporabo cepiva AstraZeneca, češ da bi lahko povzročilo smrtne krvne strdke. V nasprotju s tem britansko-švedski proizvajalec s sklicevanjem na uradne statistike trdi, da je cepivo največjega konkurenta veliko nevarnejše od njihovega. Vprašanje je, komu verjamemo?

Ruska državna tiskovna agencija Sputnik je v sredo objavila tajno poročilo, ki ga je sestavila AstraZeneca, da je v Evropski uniji zaradi cepiva proti koronavirusu Pfizer / BioNtech znatno več smrtnih primerov kot zaradi njihovega izdelka. Verodostojnost dokumenta so dvomili mnogi, toda v četrtek zjutraj je AstraZeneca končno priznal, da so poročilo pripravili njegovi strokovnjaki.

“Zadevni dokument je sestavila AstraZeneca, vendar te informacije niso bile namenjene javnosti” – je na zahtevo Sputnika dejal tiskovni predstavnik farmacevtske industrije.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Poročilo z 12 strani z naslovom „Obnovitev zaupanja v cepiva COVID-19 za boljše sodelovanje med zdravstvenimi agencijami in farmacevtskimi podjetji – poziv k akciji” želi pokazati, da je s Pfizerjem povezanih znatno več smrtnih primerov kot pri pripravi AstraZenece.

Po poročilu, ki se nanaša na statistiko, ki so jo potrdile zdravstvene oblasti nacionalnih držav, je bilo v Nemčiji za milijon uporabljenih cepiv Pfizer zabeleženih 29,9 smrtnih žrtev in skupno 6,5 za AstraZenco. Enake številke znašajo 164,3 in 44,6 na Norveškem, 47,5 in 7,5 v Avstriji ter 10,9 in 7,3 v Italiji v korist Pfizerja.

Strokovnjaki menijo, da je AstraZeneca s tem poročilom želela dati svoje cepivo v boljšo luč, ki pa na koncu ni bilo javno objavljeno, ker bi šlo za čelni napad na Pfizer. Pa vendar AstraZeneca z malo pozitivnega obveščanja sploh ne bi škodila, saj so proizvajalčevo cepivo v zadnjih mesecih začasno ukinili v več evropskih državah. Poleg tega je Danska sredi aprila naravnost prepovedala uporabo droge in rekla, da bi lahko povzročila usodne krvne strdke.

Evropska agencija za zdravila je nekaj dni po danski prepovedi ugotovila možno povezavo med krvnimi strdki in dajanjem seruma, vendar je to opozorila kot zelo redek stranski učinek pri uporabi cepiva AstraZeneca.

„Ukrepi proti AstraZeneci proti vsem cepivom bodo znatno oslabili zaupanje javnosti. In razširjena skepsa glede cepljenja po nepotrebnem podaljša epidemijo. ”
– piše v poročilu, v katerem je tudi zapisano, da agencija za zdravila v Združenem kraljestvu trdno verjame, da tveganje za Covid-19 daleč presega tveganje za resne neželene učinke cepiva proti koronavirusu.

Farmacevtski analitiki menijo, da se je v zadnjih mesecih proti družbi AstraZeneca začela politična in medijska kampanja, ker je proizvajalec kršil pogodbo in ni dostavil naročljenih količin cepiv državam članicam EU. In smrti, povezane s cepivi, so bile uporabljene le kot izgovor za napad.

Mimogrede, EU je včeraj na sodišču v Bruslju vložila tožbo proti družbi AstraZeneca zaradi ustavljenih pošiljk, da bi proizvajalec izpolnil svoje obveznosti ali plačal znatno odškodnino do konca junija.