Oldal kiválasztása

Uradno: Nemčija kupuje 30 milijonov odmerkov ruskega cepiva

Nemška vlada se je po poročanju najbolj branega nemškega dnevnika Bild odločila pospešiti cepljenje, zato kupujejo 30 milijonov odmerkov Sputnika V.

Novico o nakupu 30 milijonov odmerkov cepiva je sporočil saški premier. Michael Kretschmer je Rusijo obiskal z namenom, da bi pridobil lastne izkušnje glede proizvodnje in izdelave cepiva Sputnik V. Premier saške pokrajine se je z ruskim ministrom za zdravje tudi osebno sestal, po srečanju pa je Kretschmer napovedal, da bo nemška vlada od Rusov kupila 30 milijonov odmerkov cepiv.

Po podatkih časnika Bild bo po sporazumu ruski proizvajalec dostavil po 10 milijonov odmerkov cepiva tudi junija, julija in avgusta.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Sprejetje odločitve je bilo samo vprašanje časa, saj so po več nemških pokrajinah izražali namero in tudi minister za zdravje izjavil, da so cepivo Sputnik V pripravljeni kupiti tudi brez Bruslja.

Poleg Nemcev je tudi avstrijska vlada že uradno sporočila, da so se z Rusi že dogovorili in bodo v kratkem kupili milijon odmerkov cepiva. Vlada pod vodstvom Sebastiana Kurza pa je sklenila, da bodo cepivo uvedli le v primeru, če bo rusko zdravilo odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA). Če lahko verjamemo novicam medijev, se slednje lahko zgodi že maja.