Oldal kiválasztása

Ukrajinsko letalo sestreljeno: Iran pripravljen na pogajanja o odškodnini

Kanada zahteva popolno preglednost pri raziskovanju vzrokov katastrofe.

Iran se je pripravljen pogajati o odškodnini za žrtve napačne ukrajinske potniške ladje, ustreljene januarja, prav tako je pripravljen poslati črne škatle letala v Pariz na analizo- je v ponedeljek sporočilo kanadsko zunanje ministrstvo.

Glede na portfelj se je Zarif zaobljubil, da bo Iran črne skrinjice nemudoma poslal Franciji. Prav tako se je strinjal, da bo začel pogajanja o odškodninah in zagotovil nove informacije Kanadi in drugim državam o tragediji. Šampanjec je poudaril, da Kanada zahteva popolno preglednost pri raziskovanju vzrokov katastrofe.

Boeing 737 ukrajinskega mednarodnega letalskega prevoznika, ki je odletel iz Teherana v Kijev, je strmoglavil 8. januarja, kmalu po vzletu. Iranske oblasti so najprej spregovorile o nesreči in nato priznale, da je zračna obramba Revolucionarne straže pomotoma sestrelila letalo z raketo zemlja-zrak. Nobena od 176 ljudi na krovu ni preživela tragedije. Na letu je potovalo 55 kanadskih državljanov Irana. Kanada je pritisnila Teheran, da bi črne škatle poslal v Pariz. Iran je v mesecih po tragediji to zavrnil, dva tedna pozneje pa je sporočil, da bo opremo še vedno posredoval francoskemu uradu za varnost v letalstvu BEA v Parizu, če se države, ki sodelujejo v tragediji, strinjajo. Pred nekaj dnevi pa je sporočila, da bo črne škatle poslala ne v Pariz, ampak v Kijev, ker ima Ukrajina že programsko opremo za branje podatkov, shranjenih na napravah.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Po mednarodnih pravilih ima Iran pravico nadzorovati preiskavo, ZDA so sodelovale v preiskavi, ker je bilo tam proizvedeno letalo, Ukrajina pa zato, ker je bila upravljavec potniškega prevoznika. In Kanada postaja stranka v primeru, ko njeni državljani umirajo v nesreči- piše MTI.