Oldal kiválasztása

Ubijanje radikalne levice v Los Angelesu

Dva namestnika šerifa sta bila ustreljena v glavo v predmestju Los Angelesa.

Poškodovana sta v kritičnem stanju in sta trenutno v bolnišnici. Radikalni levi aktivisti so se pojavili pred bolnišnico in si zaželeli, da bi policija umrla. Predsednik Donald Trump je obsodil dogajanje in dejal, da smrtna kazen čaka storilca, če policija umre. Strelca še vedno ni bilo mogoče ujeti, čeprav je bilo sledilcu ponujenih 100.000 dolarjev (30 milijonov forintov). O njem lahko veste le to, da je temnopolt moški. FBI je že ponudil pomoč pri primeru.

Fox News in Newsweek sta poročala, da je še neznana oseba v soboto zvečer v predmestju Los Angelesa, imenovanem Compton, blizu postaje podzemne železnice, v policijski avto ustrelila dva namestnika šerifa. Video, ki ga je objavil šerif okrožja Los Angeles, prikazuje, kako se storilec približuje policijskemu avtomobilu, kot da gre samo mimo njega, nato vleče puško in brez predhodnega opozorila strelja na prebivalce avtomobila, nato pa pobegne.

Oba sta bila odpeljana v bolnišnico St. Francis v Lynwoodu (predmestje Los Angelesa), kjer sta bila operirana, a njihovo stanje je še vedno kritično, zdravniki pa se borijo za njuno življenje. Mimogrede, Compton je najnevarnejše predmestje Los Angelesa, kjer sta nasilje in kriminal običajna. V veliki večini mesta živijo afriško-ameriški in latinskoameriški migranti.

Šerif okrožja Los Angeles Alex Villanueva je imel tiskovno konferenco na to temo v soboto zvečer. Povedal je, da je bila ena izmed strelk 31-letnica s 6-letnim sinom, druga pa 24-letni moški. Ženskin mož in moški starši so odšli v bolnišnico. Namestniki šerifi pred storilcem še niso ukrepali. Villanueva je to, kar se je zgodilo, označil za „strahopetno dejanje”.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Vzporedno s tiskovno konferenco so nekateri aktivisti radikalne levice pred stavbo bolnišnice sv. Frančiška organizirali protipolicijski protest. Vpili so, upali, da bosta dva namestnika šerifa umrla, nato pa so skandirali protipolicijske parole, kot sta „smrt policajem” ali „ubij policaje”. Bili so tisti, ki so streljanje namestnikov šerifa označili za „praznik”. Ekstremisti so blokirali vhod v bolnišnico in ovirali gibanje reševalnih vozil.

V konzervativnih krogih je izzval ogorčenje, da je Eric Garcetti, demokratični župan Los Angelesa, radikalne levičarje, ki so želeli, da policija umre, označil za preproste protestnike.

Predsednik Donald Trump je napad obsodil v več tvitih. Na predvolilnem dogodku v Las Vegasu je dejal, da bo morilca, če bodo hudo poškodovani policisti umrli, čakala smrtna kazen in upa, da jo bo izvršil čim prej.

V drugem tvitu je Trump izrazil sočutje do ustreljenih policistov. Rekel je, da želi čim prej podpirati njihovo družino in moliti k Bogu za njihovo ozdravitev.

Ker preiskava ne napreduje dobro, je FBI ponudil tudi pomoč pri primeru.