Oldal kiválasztása
News

Tudi Ciper je dosegel migrantska poplava in je pozval k takojšnji pomoči

Migrantska poplava se Cipru že leta izogiba, vendar je končana. Po besedah otoške vlade so bile dosežene meje njihove absorpcijske zmogljivosti in potrebujejo takojšnjo pomoč.

Ciprski notranji minister Constantinos Petrides je pisal pismo Evropski komisiji in državam članicam Evropske unije, v katerem jih poziva, naj nemudoma sprejmejo 5000 priseljencev. Po besedah ​​vodje ministrstva so dosegli mejo svojih možnosti, saj je nedavni prihod velikega števila migrantov sistem preobremenil.

Ciprski minister za notranje zadeve

Petrides je pismo poslal klic na pomoč in upal, da bo odbor v kratkem roku našel rešitev za njihovo prošnjo. Ciper, tretji največji otok v Sredozemlju, do zdaj ni bil predstavljen v novicah o migracijski krizi. Vendar pa se po mnenju nekaterih strokovnjakov država s približno milijonom prebivalcev zdaj sooča s humanitarno krizo. Toda posebne številke kažejo tudi na nevarnost. Ciper je imel leta 2018 največ prosilcev za azil na prebivalca v primerjavi z drugimi državami članicami EU. Po podatkih Eurostata je bilo lani registriranih 7.610 nezakonitih prosilcev za azil, kar je 70 odstotkov več kot leto prej.

Fotó: pixabay.com

In potem večina še vedno prihaja, saj je število prijav v prvi polovici letošnjega leta preseglo sedem tisoč.

Tiskovni predstavnik ciprske vlade je tudi potrdil, da so taborišča za migrante preobremenjena, v mestih kontejnerjev so nastanjeni številni ljudje, kar bi lahko bila le rešitev. Organi poročajo, da večina migrantov prihaja iz Turčije, mnogi pa odhajajo z ladjo iz Sirije in Libanona. Slednji je od Cipra oddaljen le 170 kilometrov in po informacijah preprodajalci za takšno potovanje prosijo 600.000 evrov.