Oldal kiválasztása

Tu je še ena ideja proti koronavirusu, tega ni nihče pričakoval

Trenutno je maska najpomembnejše orodje za zaščito pred koronavirusom. Vendar to morda ne bo dovolj, saj se povzročitelj lahko drži kjer koli, tudi na naših oblačilih. To je zaščiteno z briljantnim novim izumom!

Najboljša oblika zaščite pred koronavirusom so še vedno razdalja, maska in pogosto umivanje rok ter razkuževanje rok. Toda raziskovalci nenehno eksperimentirajo z orodji, ki lahko učinkovito zaščitijo svoje uporabnike pred virusom.

Na primer, več oblačilnih podjetij je lansiralo tekstil, ki je bil prevlečen z virusno odbojno prevleko in bo kmalu uporabljen za izdelavo oblačil. Še vedno je poslovna skrivnost, iz česa je sestavljen tekstilni premaz, imenovan ViroFormula, ViralOff ali PROTX2 AV, vendar podjetja trdijo, da lahko ta plast zaščite pred virusi uniči patogena v 10 minutah. Eno podjetje za športna oblačila je že zaščitilo svojo zaščitno masko s to prevleko – ni čudno, da so ju julija v eni uri končali njihovi kompleti mask.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Protivirusni premazi običajno temeljijo na srebru, ki lahko veže patogene. K temu je dodana tehnologija, ki napade lipidno ovojnico virusa, kot je milo. Dosedanji testi so pokazali, da lahko tako obdelane snovi uničijo 99,9 odstotka virusov.

Antibakterijski tekstil sploh ni nov izum, nekatere prevleke se lahko obnesejo z različnimi bakterijami. V vložkih je bila doslej uporabljena impregnacija s srebrom, ki zavira rast bakterij, ki povzročajo vonj stopal. Zdaj maske za obraz poskušajo z isto tehnologijo preprečiti vstop virusa v dihalne poti.

To je zato, ker DNA virusov in bakterij vsebuje molekule na osnovi fosforja in žvepla, na katere se lahko pritrdijo srebrni ioni. To pa moti virusno DNA, zaradi česar se virus ali drug patogen ne more razmnoževati. Virus je obdan tudi z membrano holesterola, ki je potrebna, da prodre v človeške celice. Če je ta membrana poškodovana, se prevrne celoten mehanizem virusne okužbe, zato virus izgubi kužnost.

Vendar ta postopek ni hiter, včasih traja ure. Zato se prevleki dodajo kovine, ki so znane po svojem uničevalnem učinku, na primer srebrni titan. To je zato, ker viruse ubijejo takoj.

Prevleke seveda tudi ne zagotavljajo stoodstotne zaščite, saj smo lahko izpostavljeni velikemu številu patogenov. Hkrati lahko že nekaj storimo tako, da s tekstilno masko zmanjšamo količino aerosolov, ki jih lahko vsebuje zrak. Bistvo ostaja torej, da vsi ostanejo v maski in da se držijo pravil umivanja rok in držanja razdalje.