Oldal kiválasztása

Tu je prva slika češkega strelca, več podrobnosti

Za zdaj še ni uradnih informacij o motivih krivca, le vedeti je, da se je po preboju ubil.

Šest ljudi je v torek zjutraj v bolnišnici v Ostravi na Severni Moravski umrlo, tri pa ranilo; storilec se je ubil.

Pokol se je zgodil v univerzitetni bolnišnici s 1.200 posteljami v velikem moravskem industrijskem mestu.

Fotografija češkega strelca.
Foto: Europress – HANDOUT/Czech Police/AFP

Direktor bolnišnice Jiri Havrlant je dejal, da so napadalne četrti odprle ogenj okoli osmih ur v čakalnici bolnišničnega oddelka za travme. Štiri žrtve so umrle na kraju dogodka, dve pa sta umrli med operacijo. Režiser je povedal, da sta umrla štiri moška in dve ženski. Dva od treh ranjenih sta v resnih, a ne smrtno nevarnih razmerah.

Premier Andrei Babiš je dogodke označil za “veliko tragedijo”, odstopil od svojega uradnega programa in po ministrskem ministru odšel na prizorišče.

“Napadalec je streljal na tiste v čakalnici. Izstrelil je usmrtitev, streljal po glavi, vratu in prsih” – je dejal vodja vlade.

Za zdaj ni znanega ničesar oprijemljivega o motih krivca. Po neuradnih informacijah lahko za streljanjem obstajajo osebni razlogi. Lokalni prebivalec je povedal, da se je storilec že prej zdravil v bolnišnici, vendar meni, da z njim niso bili pravilno obravnavani.

Po besedah notranjega ministra Jana Hamáceka so posebne policijske enote, vključno s komandosi za hitro odzivanje, na kraj prišle v nekaj minutah, v pregon napadalca v mestu pa so bili vključeni trije policijski helikopterji. Storilca so našli po približno treh urah raziskav.

“Ko je eden od naših helikopterjev našel avtomobil, ki so ga iskali, je napadalec streljal v glavo. 42-letni moški je zaradi poškodb pol ure umrl” – je povedal Tomás Kuzel, poveljnik deželne policije Ostrava. Napadalec je uporabil pištolo, vendar ni imel veljavnega dovoljenja za pištolo – je dodal.

Policija je prvotno iskala 180 centimetrov moškega v rdečem plašču, za katerega se je verjelo, da je storilec. Tisk je objavil tudi fotografijo domnevnega napadalca, vendar se je izkazalo, da ni kriv on, ampak priča.

Fotó: pixabay.com

Približno dve uri po streljanju je policija objavila še eno fotografijo, na kateri je dejansko prikazano, kako strelec moški pobegne iz bolnišnice z avtomobilom. Policija je izpustila tudi registrsko tablico avtomobila.

Po pokolu je policija zaprla bolnišnico in bližnjo univerzo. Izobraževanje je bilo v torek na ustanovi prekinjeno.

Na Češkem se je podoben pokol februarja 2015 zgodil štiri leta. Nato je moški ustrelil v restavraciji v Uherskem Brodu na Južni Moravski. Umrlo je osem moških in ena ženska, deveta smrtna žrtev pa je bil sam napadalec, ki se je ubil – piše MTI.