Oldal kiválasztása

Tu je japonski odgovor na sredozemsko prehrano: Živite 120 let

Okinawa na Japonskem je stara več kot sto let kot katera koli druga oseba na svetu. Kaj je razlog, da ljudje tako dolgo živijo tukaj?

Okinawa je ena izmed tako imenovanih “modrih con” sveta z največjo življenjsko dobo ljudi. V tem japonskem arhipelagu je delež debelih in kronično bolnih, kot so bolezni srca, diabetes in rak, še posebej nizek. In skrivnost se po mnenju mnogih skriva v lokalni prehrani.

Tradicionalna okinavska dieta vsebuje veliko ogljikovih hidratov z veliko vlakninami, kot so sladki krompir, koreninska zelenjava in testenine. Bogata je z zeleno listnato zelenjavo in vsebuje tudi morske sadeže in alge ter manjše količine rdečega mesa, kot sta svinjina in gobe shiitake, ki so v azijski tradiciji aromatizirani s sojino omako. Prehrano dopolnjujejo sojin tofu in jasmin zeleni čaj. Po drugi strani pa se tu predela malo hrane. Ne porabijo veliko sladkorja ali maščobe, večino maščobe pa zaužijejo z ribami, ki vsebujejo zdrave omega-3 maščobne kisline.

Fotó: pixabay.com

Raziskovalci so naredili več raziskav o tej dieti in vedno ugotovili, da ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave teže in je zelo zdrava, saj njene sestavine pomagajo zmanjšati vnetne procese v telesu in pomagajo preprečiti kar nekaj bolezni. Poleg tega ljudje v Aziji običajno ne jedo sami, hrano uživajo le, dokler niso zadovoljni.

Seveda vam ni treba takoj spremeniti svojih prehranjevalnih navad in preiti na japonsko prehrano. Dovolj je že majhnih sprememb. Na primer, vsak dan pojejte majhno količino sladkega krompirja in rafinirane testenine in beli riž nadomestite s polnozrnatimi mokami in rjavim rižem. Zelenjava naj bo glavna jed in naj bo prisotna v vseh vaših jedeh. Zaužijte čim več zelene listnate zelenjave, na primer špinačo in zelje. Beljakovine se v veliki meri pridobivajo tudi iz rastlinskih virov, kot so soja in stročnice, in zmanjšujejo porabo mesa. Izogibajte se sladkim sladkarijam, raje prigrizke s sadjem ali mastnimi semeni. In za to popijte čim več zelenega čaja.