Oldal kiválasztása

Trije so umrli, trije so se hudo poškodovali zaradi zabadanja v readingu

Trije so bili ubiti, trije pa ranjeni v zabadnem napadu v soboto zvečer v Readingu na jugu Anglije. Policija je v nedeljo ob zori dejala, da incidenta ne obravnavajo kot teroristično dejanje.

Ozemeljsko pristojni policijski štab – Thames Valley Police – je v izjavi objavil, da je sprožil preiskavo umora v primeru. Po podatkih je stanje treh poškodovanih resno.

Policija je sporočila, da je bil 25 letni moški iz Readinga pridržan zaradi suma umora na kraju napada v parku, imenovanem Vrtovi Forbury, trenutno pa v zadevi ne išče ničesar drugega.

Glede na izjavo ni podatkov, da je javnost v nadaljnji nevarnosti, policija pa je vse prosila, da so pozorni in da nemudoma sporočijo kakršne koli sume, če kdo kaj odkrije.
Prva poročila BBC-jevega medijskega podjetja za javne storitve so bila, da je policija navedla terorizem kot možni motiv za zamudo v mestu 65 kilometrov zahodno od Londona. Vendar pa je nadrejeni Ian Hunter, vodja oddelka za pregon policije doline Temze, v nedeljo opozoril, da policija napada ne obravnava kot teroristični incident. Dodal pa je, da preiskovalci še vedno kot odprto vprašanje vidijo, kaj bi lahko bil motiv za umor, pri preiskavi pa jim pomaga tudi oddelek za boj proti terorizmu Jugovzhodne Anglije.
Hunter je dejal, da obstajajo poročila, da je incident mogoče povezati z protirasističnim gibanjem, ki ga je organizirala skupina, imenovana Black Lives Matter (BLM), tik pred napadom. Vendar je generalni inšpektor ugotovil, da demonstracija BLM nikakor ni bila povezana z incidentom zamude, ki se je zgodil tri ure po koncu demonstracije.
Pred časom so tudi uradniki BLM poročali, da incident nima nobene zveze z demonstracijo, gibanje se je odvijalo mirno, pod policijskim nadzorom in udeleženci ob zamudi niso bili več na prizorišču.

Po besedah vodje preiskave policija ve, da je napad posnelo več ljudi na svojih mobilnih telefonih, in želi, da se prijavijo tisti, ki so naredili tak posnetek. Ian Hunter je zahteval tudi, da zaradi spoštovanja do pokojnih in poškodovanih ter njihovih bližnjih nihče ne sme distribuirati teh posnetkov na družbenih medijih.
V izjavi ni omenjena identiteta osumljenca, toda po varnostnih virih, ki jih BBC navaja anonimno, je moški v priporu verjetno Libijčan. Priče, citirane v britanskih medijih, so povedale, da so se mnogi v soboto počivali v parku in moški “tekel iz ene skupine v drugo” napadel stanovalce. Nato je poskušal pobegniti, a ga je policija ujela.
Po poročanju terenskega poročila BBC je po umoru več deset oboroženih policistov s ščitniki vdrlo v bralni kondominij, iz katerega se je kmalu slišalo glasno ropotanje.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Zadnjič, ko je prišlo do zapoznelega napada s smrtnimi žrtvami v Britaniji, je bil 29. novembra lani, vendar je policija takoj ugotovila, da gre za teroristično dejanje.

Storilec tega atentata Usman Khan je v finančnem središču mesta London blizu Londonskega mostu ubil dve osebi, tri pa je ranil, preden jih je policija ustrelila.

Nedolgo pred tem so v začetku novembra britanske oblasti v Britaniji znižale stopnjo pripravljenosti na terorizem: na pettočkovni lestvici se je stopnja tveganja terorističnih napadov spremenila z druge najvišje, “hude” stopnje na tretjo, “pomembno”.