Oldal kiválasztása

To so pogoste napake pri čiščenju maske. Bolj morate paziti nase!

Pralna tekstilna maska je zelo uporabna, a vas in druge ščiti le, če jo ustrezno perete. Te napake se pogosto pripetijo slehernemu od nas – bodite bolj pozorni in se zaščitite pred virusi.

Perete le enkrat tedensko
Masko morate oprati po vsaki uporabi, prav zaradi tega imejte doma dve maski. Dokler je ena v pranju ali se suši, lahko uporabljate drugo. V družini mora vsak imeti svojo masko, podobno kot ima vsak svoje spodnje perilo.

Po uporabi masko poškropite z razkužilom
Na prvo žogo se zdi odlična rešitev, da po uporabi masko poškropite z razkužilom, če pa dobro premislite, to ni najboljša rešitev. Že mogoče, da kemikalije uničijo viruse, a boste vi pri ponovni uporabi vdihovali hlape kemikalij. Poleg tega se bo razkužilo, ki se je prijelo na nitke blaga, še ure in ure stikalo z vašo kožo. Tega si ne želite, je tako? Sprej za razkuževanje pultov ni namenjen razkuževanju mask.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Ne perete na dovolj visoki temperaturi
Pranje v milnici naj bi načeloma uničilo viruse, a je veliko bolj učinkovito, če masko operete na čim višji temperaturi. Pralni stroj nastavite na vsaj 60 stopinj.

Tako perite masko, če želite večjo varnost
Čiščenje maske ni prezapletena naloga. Po vsaki uporabi masko operite. Na masko glejte kot na prepoteno oblačilo. Doma masko za petnajst minut namočite v razkuženo, vročo vodo in šele nato jo dajte v stroj. Lahko jo operete tudi ročno, a naj bo voda čim bolj vroča. Z milom jo drgnite vsaj 20 sekund, nato jo dobro izplaknite. Pri tem je še bolj pomembno, da se maska 10–15 minut namaka v razkuženi vroči vodi. Če imate sušilni stroj, jo posušite z njim, če ga nimate, se naj maska suši na soncu. Nato jo zlikajte, da bo razkuževanje zagotovljeno.