Oldal kiválasztása

To so nova zdravila proti koronavirusu

Raziskovalci po vsem svetu si prizadevajo najti najboljše načine zdravljenja in preprečevanja COVID-19.

Poleg nove uporabe obstoječih koronavirusnih zdravil potekajo številne raziskave za razvoj novih zdravil.

Bolezni, ki jih povzroča Covid-19, običajno preprečujejo protivirusna zdravila, ki zavirajo rast virusa, in imunomodulatorji, ki pomagajo telesnemu imunskemu sistemu.

Mednje spadata koronavirusni zdravili remdesivir in favipiravir, ki se uporabljata na Madžarskem.

Remdesivir je bil prvotno razvit za zdravljenje hepatitisa C, nato pa je bil testiran na ebolo. Favipiravir so že prej uporabljali za zdravljenje gripe na Japonskem in Kitajskem.

Lahko ga obravnavamo kot imunomodulator za zdravljenje protiteles, ki vsebujejo plazmo, pridobljenih pri bolnikih, ki so prejemali Covid-19. Sem pa spada tudi bamlanivimab, ki je na voljo tudi na Madžarskem in je zasnovan tako, da preprečuje vezavo in vstop virusov v človeške celice ter tako nevtralizira virus in potencialno preprečuje in zdravi COVID-19.

Švicarski razvoj je VIR-7831
Tudi Pharmaceutical Journal meni, da je monoklonsko protitelo VIR-7831 imunomodulator, ki po predkliničnih podatkih blokira vstop virusa v zdrave celice in “očisti” tudi okužene celice.

Fotó: pixabay.com

Zdravilo, razvito v Švici, je treba uporabljati v zgodnjih fazah bolezni z injekcijo v mišico in naj bi zaščitilo tako mlade kot odrasle pred resnimi ali celo smrtnimi boleznimi.

Združeno kraljestvo GlaxoSmithKline in Vir Biotechnology sta na ameriško upravo za prehrano in zdravila (FDA) vložila nujno prošnjo za zdravljenje bolnikov, starih 12 let ali več, ki tehtajo najmanj 40 kg in jim grozi hospitalizacija ali smrt. Vmesna analiza, ki temelji na podatkih 583 bolnikov, vključenih v študijo, je pokazala, da so tisti, ki so prejemali VIR-7831, pokazali 85-odstotno zmanjšanje hospitalizacije ali smrti v primerjavi s placebom.

V kompletu z zdravilom za vdihavanje
V Rusiji je bilo patentirano novo protikoronavirusno zdravilo, imenovano MIR-19, ki ga je razvil Imunološki inštitut Zvezne agencije za biomedicinsko biologijo (FMBA). SARS-CoV-2, novo protivirusno kombinirano zdravilo proti koronavirusu, služi za preprečevanje in zdravljenje okužbe in se lahko daje skozi nos ali z vdihavanjem.

Zdravilo presega prvo fazo kliničnega testiranja, ki se je izkazalo za varno in dobro prenaša. FMBA je objavila, da se pri bolnikih s koronavirusom začenja druga faza študije zdravila.

MIR pomeni začetnice ruskega izraza „majhna interferenčna (interventna) RNA”. Veronika Skvorcova, vodja FMBA in nekdanja vodja zdravstva, je dejala, da je MIR-19 neškodljiv za ljudi, nima vpliva na človeški genom in imunost, je pa izjemno učinkovit pri „zaustavitvi” razmnoževanja virusov in preprečevanju najhujših oblik koronavirusa okužba, vključno s pljučnico, preprečevanje akutnega sindroma dihalne stiske.

FMBA je marca objavila, da je zaključila prvo fazo predkliničnega presejanja cepiva proti koronavirusu. Cepivo deluje na beljakovine SARS-CoV-2 S in druge sestavine beljakovin in imunosti ne razvije z aktiviranjem protiteles, temveč na celični ravni.

Skvorcova pravi, da lahko celična imunost traja do 13-17 let. Skupna prva in druga faza kliničnega testiranja cepiva naj bi se začeli julija.

Za bolj ekskluzivne informacije o boju proti koronavirusu in zdravljenju po Covidu obiščite tedenski ripost7 pri prodajalcih časopisov!