Oldal kiválasztása

To počne vaša pekoča paprika telesu, če se zavežete štirikrat na teden

Če želite preprečiti nekatere grde bolezni, boste morda radi začinjena hrana. Po mnenju raziskovalcev je dolgotrajno uživanje pekoče paprike izjemno zdravo!

Italijanski raziskovalci so osem let opazovali 23.000 prostovoljcev in ugotovili, da lahko uživanje štirikrat na teden paprike čilija zmanjša tveganje za smrtni srčni infarkt. Udeleženci, ki so vsaj štirikrat na teden poročali o rednem uživanju začinjene hrane, so bili bistveno manj izpostavljeni prezgodnji smrti. V njihovem primeru je bilo tveganje do 40 odstotkov! Raziskovalci so ugotovili tudi, da je močna hrana dobra za srca tistih, katerih dieta je sicer nezdrava.

Dober učinek je verjetno posledica kapsaicina, ki daje poper tanka. Drugi raziskovalci nasprotujejo rezultatom glede kardioprotektivnega učinka jedrc. Po njihovem mnenju je kardioprotektivni učinek dokazal, ker preučeni prostovoljci živijo v italijanski regiji Molise, kjer je mediteranska prehrana, ki velja za eno najbolj zdravih na svetu, pogosta. Ta dieta je bogata z zelenjavo, sadjem, oreščki, stročnicami, ribami in zdravimi maščobami, kot je olivno olje, obenem pa vsebuje rdeče meso, jajca in mlečne izdelke.

Med opaženimi prostovoljci jih je v 8-letnem obdobju umrlo 1.236, večina zaradi raka, te bolezni so predstavljale tretjino smrti in približno enako število srčno-žilnih smrti.

Fotó: pixabay.com

O rednem uživanju pekoče paprike je poročalo 24 odstotkov udeležencev, medtem ko tretjina oseb ni uživala nobene pekoče paprike. Študija je pokazala, da so imeli tisti, ki so uživali začinjeno hrano vsaj štirikrat na teden, 23 odstotkov manjše tveganje, da bodo umrli, preden je bila študija končana. Tveganje za smrt zaradi srčnega infarkta je bilo 40 odstotkov, tveganje za koronarno srčno bolezen pa je bilo za redne uporabnike čilijevega popra za 34 odstotkov manjše, pri tistih, ki niso uživali vročega čilija, pa tveganje za smrt zaradi raka.

Po besedah doktorice Marialaure Bonaccio, vodilne raziskovalke, je bil ta zaščitni učinek neodvisen od vrste prehrane, ki ji je sicer sledila: zdrava mediteranska in manj zdrava prehrana. Dr Licia Iacoviello, druga avtorica študije, pravi, da so pekoče paprike del italijanske kulture in o njih poročajo že stoletja, vendar je znanost prvič našla dokaze. Vendar bodo za to potrebne dodatne raziskave, da se natančno ugotovi, kako pekoča paprika vpliva na zdravje.