Oldal kiválasztása

TO JE TISTO, KAR MORATE ZDAJ STORITI S SVOJIM OLEANDROM, DA BO LEPO CVETEL VSE POLETJE

Ta čudovita sredozemska rastlina je zelo občutljiva, a če boste z njo dobro ravnali, vas bo nagradila z obilico cvetov. Zdaj je čas, da jo prebudite iz zimskega spanja in jo pripravite na pomlad.

Nekaj vejic oleandra na prostem bo spremenilo vzdušje celotnega vrta ali terase. Ta sredozemska rastlina ne prenaša mraza, zato jo je treba pozimi hraniti v zaprtih prostorih, prav tako pa ne prenaša dobro spomladanskega mraza. Zato je dobro izbrati pravi čas za postavitev na prosto; priporočljivo pa je tudi, da jo pripravite na selitev, saj ne prenaša dobro nenadnih sprememb okolja. Tukaj je opisano, kaj morate storiti zdaj, da vas bo vse poletje osupljala s svojimi čudovitimi cvetovi.

Dopolnite hranila
Preden kar koli storite, preverite, koliko zemlje je v loncih, saj so oleandri zelo zahtevni glede hranil in jim jih lahko do jeseni zmanjka, k čemur ne pripomore niti prezimovanje. Če ga niste presadili v zadnjih dveh letih, ga presadite, da bo imel svežo zemljo in veliko hranil. Če imate mlado rastlino, jo lahko celo vsako leto presadite v večji lonec, da bo imela dovolj prostora za rast. Oleandrom, ki jih še ni treba presaditi, osvežite zemljo v loncu; to pomeni, da odstranite zgornjo plast in nato lonec napolnite z zemljo, bogato s hranili. Nato rastlino temeljito zalijte.

Odrežite poganjke
Odrežite vse sveže poganjke, ki so dosegli dolžino deset centimetrov. Najprej odstranite odmrle liste, odrežite odmrle, suhe veje in poganjke. Prav tako je dobro odrezati konce daljših poganjkov, vsaj zgornjo tretjino, če pa so zelo dolgi, jih skrajšajte na polovico dolžine. Tako se bo rastlina razširila in se ne bo raztegnila. Odrezane poganjke lahko tudi ukoreninite in tako ustvarite več rastlin.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Navadite rastlino na prosto

Čeprav rastlina ne bo zmrznila na -5 stopinj, je vredno počakati, da spomladanska pozeba popolnoma izgine; do takrat je ne puščajte zunaj čez noč. Ko pa temperatura čez dan doseže 12-15 stopinj, jo lahko vzamete ven. Sprva jo postavite na senčno mesto, saj lahko spomladansko sonce obarva liste, po obdobju prilagajanja pa jo lahko postavite na sončno mesto; pravzaprav je to vredno storiti, saj bodo cvetovi bogato cveteli le na sončni svetlobi.