Oldal kiválasztása

To je resnica o piščancu, zato ga je treba oprati

Večna polemika med gospodinjami, v resnici se niti približno ne morejo sporazumeti. Zdaj se je o tej zadevi oglasila tudi znanost in pojavilo se je nekaj, kar je le malo pričakovalo.

Za mnoge je osnovno pranje mesa pred cvrtjem in zgroženi so, ko gledajo, kako ga nekdo vzame naravnost iz vrečke in postavi v pečico. Po mnenju umivalcev so na ta način lahko polni patogeni in kdo ve, kdo ga je sestavil, preden je bil prodan; prav tako ni naključno, da če je na njej kri ali druge nečistoče, pride v hrano. Če ste eden tistih, ki meso postavi pod pipo tik pred peko in kuhanjem, imamo nekaj slabih novic: nova teorija pravi, da mesa sploh ni treba prati, pravzaprav ni naravnost priporočljivo.

Ameriška agencija za varno hrano je po študiji izdala priporočilo, da je veliko bolj higiensko, da ne peremo surovega mesa; kajti bakterije na njeni površini lahko zlahka poprskajo kuhinjo. V umivalniku se nato lepo razmnožijo in lahko pozneje celo povzročijo bolezen. Česar se bojimo v povezavi s surovim mesom, salmonelo ali E. coli, lahko najdemo tudi na sušenju, čisti posodi, pa tudi na ploščicah in gobah za pomivanje posode. Raziskave so pokazale, da ti patogeni lahko pokrijejo kuhinjo, tako da potujejo v majhnih kapljicah vode do tri metre; kar je veliko slabše kot ostati na površini mesa.

Kajti če mesa ne operemo, temveč ga gladko postavimo v pečico ali lonec, bodo ti patogeni s toplotno obdelavo zagotovo uničeni; tudi zato je vredno meso cvreti pri visokih temperaturah. Na primer, notranjost mletega mesa je dobra, ko doseže 71 stopinj Celzija, piščanec in puran 74, medtem ko je za svinjino 62 stopinj Celzija varna temperatura. Kaj pa, če mesa ne morete spraviti naravnost v pečico, ker so na primer peresa, kri ali koščki kosti?

ilustracija
Fotó: pixabay.com

V tem primeru je vredno zelo previdno pristopiti k pranju, na primer razpakirati vse okoli umivalnika. Manjše meso sperite v skledi in vodo previdno prelijte v odtok. Pri večjem mesu je priporočljivo, da napolnite umivalnik in pustite, da voda odteka zelo tanko in počasi, tako da sploh ne pljuska. Območje umivalnika obložite s papirnatimi brisačami, ki jih je treba po operaciji zavreči; in potem ne boli, če temeljito razkužite območje okoli pipe.