Oldal kiválasztása
News

TO JE 5 SKRIVNOSTI PRAVEGA ZELJA

Kolikor hiš je toliko različnih receptov za to tradicionalno madžarsko jed. Vendar pa obstaja nekaj osnovnih pravil, ki jih morate upoštevati, če želite, da bo popoln. Poglejmo te!

Za božič se ne splača kuhati le polnjenega zelja, že lahko naredite prvo serijo! Z malo se seveda ne splača truditi, saj ga bo tako ali tako zmanjkalo, lahko pa ga tudi zamrznemo, tako da ga lahko kadarkoli vzamemo ven, če nimamo časa kuhati. Prav tako ni mit, da večkrat ko zelje segrejemo, bolj je okusno. Najdete lahko več različnih receptov zanj, a nekateri so skupni vsem in so nujni za popolne polnjene zelje.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

1. Uporabljajte samo neoporečno zelje
Dobro začinjen nadev je neuporaben, če je zelje povprečno: pomembno je, da so zeljni listi in kislo zelje popolni. List mora biti hrustljav, rahlo rumenkast in brez priokusa – če se vam zdi preveč kiselkast, ga sperite. Kislo zelje naj bo po možnosti zrelo, ne vloženo, slednje niso prave zelje!

2. Teh začimb ne smemo izpustiti
Začimbe so stvar okusa posameznika, pri zelju pa obvezno uporabimo lovorjev list, kumino, poper in peteršilj; česen, paprika in pražena čebula so nepogrešljivi del nadeva!

3. Ne začnite brez prekajenega mesa
Res je, da se da tudi brez njega, ampak to je duša popolnega zelja. Kupite pri mesarju lepo prekajeno rebro, kračo ali hrbet, namočite prejšnji dan, potem pa skuhajte do napol mehkega v ločenem soku. Predkuhane prekajene mesnine damo pod nadev v lonec in jih kuhamo skupaj z zeljem.

4. Izberite dobro vrsto riža
Srce nadeva je poleg mletega mesa in začimb riž; ne sme biti prekuhan ali premalo kuhan, lahko vzame celotno izkušnjo nadeva, če ni dobro pečen. Če želite biti prepričani, izberite okroglozrnati riž, saj bo nadev po eni strani bolj vpadljiv, po drugi strani pa bolj kremast kot pri dolgozrnatem rižu.

5. Bodite potrpežljivi pri kuhanju
Ko končate z nadevi, sestavite vsebino lončka, potrebujete le še dobro dozo potrpljenja. Polnjeno zelje je najokusnejše, če ga kuhamo na počasnem ognju eno in pol do dve uri. Vmes je prepovedano mešati, kvečjemu malo potresti lonce, a paziti, da se nadev ne razbije. Pod popolnimi nadevanimi zelji je malo soka, zelje je še hrustljavo, nadev pa mehak.