Oldal kiválasztása

Temišvar postal migrantsko središče, obmejno mesto je prosilo za pomoč

Kabinet župana v Temišvaru je v dveh tednih dal v uradno karanteno več kot tisoč ilegalnih migrantov.

V Temišvaru je vse več migrantov, razmere pa so se tako poslabšale, da je župan prosil za pomoč vlado. Obmejno mesto se ne more več spoprijeti s socialnimi, zdravstvenimi in varnostnimi tveganji, ki jih predstavljajo migranti.

»Brezdomci ostajajo na železniški postaji ali se naseljujejo v zapuščenih zgradbah tega območja. Ni težko uganiti, kakšno varnostno tveganje predstavlja brezposelna, nenadzorovana množica,« je dejal Dominic Fritz, temišvarski župan.

Tudi romunski notranji minister, Lucian Bode, je priznal, da se migranti v Temišvar ne vračajo, ker si želijo tam ostati. Gor in dol jih prevažajo tihotapci ljudi, tu jih poberejo zato, ker imajo tukaj tabor, cilj pa je, da jih prepeljejo na zahod čez Madžarsko. Rešitev bi po ministrovih besedah bila razpustitev teh tolp.

Druga težava je, da mora karanteno migrantom iz Srbije, v skladu z veljavno zakonodajo, zagotoviti mesto.

Ziarul Bursa je poročal, da je kabinet župana Temišvara v dveh tednih dal v uradno karanteno več kot tisoč ilegalnih priseljencev. Migranti so nastanjeni v stavbi srednje šole, dokler niso opravljeni potrebni epidemiološki testi, nato pa jih prevzame urad za priseljevanje. Izkazalo se je, da mestna hiša priseljencem priskrbi en topel obrok na dan (v vrednosti 16 lejev, 1200 forintov), ostale obroke jim priskrbijo nevladne organizacije. Večina migrantov prosi za azil, vendar si želijo na zahod.

“Čez Madžarske bi šel v Nemčijo ali Belgijo,” je za Opini Timisoarei povedal Afganistanec, ki v Temišvaru skupaj z bratom že dva meseca čaka na pravi trenutek.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Večina jih ima isti cilj. V bližini železniške postaje životarijo kot brezdomci ali zasedajo prazne hiše v mestu, dokler ne pride pravi trenutek. Mnogi se po neuspešnih poskusih drug za drugim vračajo v mesto. V Romuniji je ob Črnem morju več sprejemnih centrov, ki so prazni. Jasno je, da za azil niti oni ne zaprosijo, ker bi si želeli ostati tam. Medtem ko oblasti premlevajo, ali bi jim dodelili azil, gredo oni naprej. Temišvar je nemška policija leta 2018 označila kot »hot-spot«. V mestu se napolnijo vozila z ljudmi, ki jih potem čez Madžarsko prevažajo v srednjo Evropo, opozarjajo Nemci madžarske oblasti.

Zakaj prav Temišvara?
To mesto je najbližje srbsko-romunsko-madžarski meji in tukaj je bil tudi ustanovljen sprejemni center. Pomemben vidik je tudi ta, da na srbsko-madžarski meji obstaja mejna zapora, na meji z Romunijo pa ograje ni, tako je od tam lažje priti na Madžarsko, zato je postala eno od središč balkanskih migracijskih smeri. Nenazadnje jih tihotapci ljudi zbirajo tukaj, tako je dobro umeščeno mesto postalo distribucijsko središče.