Oldal kiválasztása

TEDNI DO BOŽIČA: KAKO UPRAVLJATI SVOJ ČAS, DA BO VSE POPOLNO ZA PRAZNIKE

Čeprav se zdi, da je časa še veliko, je vredno načrtovati vnaprej in začeti s pripravami že zdaj, da vam v tem prazničnem času ne bo treba ničesar početi, razen se sprostiti in uživati z bližnjimi.

Ker je zadnji mesec v letu najbolj naporen, ni čudno, da so mnoge gospodinje izčrpane, ko končno pride božični dan. Vendar ni nujno, da bo tako: če boste načrtovali vnaprej, to ne bo nočna mora. Do praznikov je še nekaj tednov, tako da je do takrat treba postoriti še veliko stvari – božič je tako res lahko namenjen sprostitvi in počitku. V tem času je veliko dela ne le v službi in doma, ampak se splača uporabiti tehnike upravljanja časa tudi doma, saj lahko z načrtovanjem in časovno razporeditvijo nalog praznične priprave potekajo veliko bolj gladko. V štirih korakih vam predstavljamo, kako najbolje upravljati svoj čas!

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Korak 1: Načrtovanje
Čeprav se morda zdi, da je to najbolj sproščeno od vsega, je načrtovanje in organiziranje dejansko najbolj živčen in dolgotrajen del priprav na božič. Navsezadnje morate pri sorodnikih preveriti, kdo pričakuje goste, kdaj in kam, kdo kam potuje, se z družino pogovoriti o jedilniku in celo začeti razmišljati o božičnih darilih, če tega še niste storili. Ko ste se pogovorili o tem, kdo za kaj prosi, je čas, da razčistite sezname želja. Zdaj je čas, da se lotite počitniških nalog. Morda jih boste želeli razdeliti na več delov: čiščenje, nakupovanje, organiziranje in kuhanje. Na delovnem mestu vam pogosto svetujejo, da tisto, kar lahko, prenesete na druge, tj. delegirate naloge; to velja uporabiti tudi doma; če bo naloge opravljalo več oseb, bo vsem bolje. Ko imate seznam opravil, razvrstite, kaj je najnujnejše; na primer, nakupovanja daril ne prelagajte na konec priprav.

Korak 2: Začnite s čiščenjem!
Pred prazniki vsi radi dobro počistimo, vendar ni nujno, da to storimo v enem tednu. Že nekaj tednov pred božičem se splača oprati zavese in očistiti okna. Če je v hiši veliko nepotrebne krame, jo temeljito pospravite. Če boste večino dela opravili zdaj, boste morali v zadnji teden pred prazniki opraviti le še običajno čiščenje. Če tega še niste storili, je ta teden tudi teden za nakup ali naročilo daril; če jih boste naročili, skrbno preverite, ali bodo prispela pravočasno za praznike.

Korak 3: zdaj imate, kar lahko skuhate
Za kuhanje pred prazniki je potrebno veliko časa, vendar na srečo obstaja nekaj živil, ki jih lahko zamrznete in jih preprosto vzamete ven. Značilen primer je nadevano zelje, vnaprej pa lahko pripravite tudi pecivo. Testo iz leče lahko spečete že nekaj tednov pred prazniki ali ga celo izrežete; zamrznete ga na pladnju in spečete pred božičem. Kolačke, sadne torte in biskvite lahko zamrznete, vendar poskrbite, da bodo v nepredušni posodi, da ne bodo prevzeli okusa in vonja po nečem, kar je bilo v zamrzovalniku. Bejgljev ne morete vnaprej speči ali namočiti, lahko pa vnaprej pripravite nadeve in jih zamrznete. To je tudi primeren čas za božične nakupe, saj je to primeren čas za nakup sestavin. Načrtujte, kaj boste morda še potrebovali: preglejte okraske za božično drevo, zamenjajte, kar potrebujete, zdaj pa je tudi čas za nakup novih okraskov. Če boste vsak dan nekaj skuhali in spekli, boste do konca tedna delno pripravili jedilnik.

Korak 4: zaključni elementiPrvih nekaj dni v tednu je čas za pospravljanje; če ste že opravili čiščenje, vam bo pospravljanje vzelo veliko manj časa.Če še niste okrasili, je zdaj čas, da to storite z lučkami in okraski.Prav tako se splača počasi kupiti božično drevo.Nazadnje se s sorodniki dogovorite o tem, kako bodo potekali obiski, in se pogovorite o vseh podrobnostih.Čas je tudi za zavijanje božičnih daril.Nazadnje, zadnji dan pred prazniki, vzemite vse iz hladilnika in pripravite božični jedilnik!Tako bodo prazniki potekali veliko bolje, ne bo vam treba hiteti v zadnjem trenutku in ne bo neskončno opravilo.