Oldal kiválasztása

Tako so dejansko potekala pogajanja med Evropsko unijo in Pfizer/BioNTech

Stanje postaja vse bolj napeto zaradi pomanjkanja zadostnega cepiva proti koronavirusu v Evropski uniji. Nemci krivijo Bruselj, Evropska unija krivde proizvajalcev, farmacevtska podjetja pa se branijo, češ da Bruselj zaradi pretirane varčevalne namere in počasnosti zaostaja za Izraelom, ZDA in Veliko Britanijo.

V nemškem tisku je v nemškem tisku eksplodiral članek prestižnega nemškega časopisa Süddeutsche Zeitung, ki pravi, da se Evropska unija ni pravočasno dogovorila z ameriško-nemško farmacevtsko družbo Pfizer/BioNTech, ker so želeli prodati odmerek za 54 evrov ( približno 19.500 forintov). Prej v nemškem tisku so okorni birokraciji v Bruslju soglasno očitali, da ljudi v uniji ni mogel cepiti z zadostno hitrostjo.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Nazadnje je izvršni direktor Pfizer/BioNTech prosil, naj v nemškem tisku govori o tem, da je Bruselj zapravljal štiri mesece v primerjavi z drugimi večjimi silami.

Ugur Sahin, eden od direktorjev nemškega podjetja BioNTech, je v najbolj branem nemškem dnevniku Bild priznal, da imajo sicer ponudbo v višini 54 evrov, vendar jo lahko zasledimo vse do junija 2020, ko so bile raziskave cepiv v povojih.

Na začetku razvojne faze smo imeli veliko neznank. Naši primarni izračuni so dejansko pokazali, da lahko odmerek stane več kot 50 evrov

-se je spomnil Sahin. Po mnenju strokovnjaka so čez nekaj časa že videli, kje lahko krijejo stroške med množično proizvodnjo, zato so to sporočili tudi EU in prišli do cene okoli 15 evrov (5400 forintov). Po besedah Ugurja Sahina to podpira tudi dejstvo, da je bila 22. julija podpisana pogodba z ZDA, ki je že vključevala novo ceno. Tudi nemški vladni krogi so za Bild potrdili, da je nemški minister za zdravje Jens Spahn 10. julija že vedel za ugodnejšo ceno.

V nasprotju s tem je Bruselj sklenil končno pogodbo s podjetjem Pfizer/BioNTech šele 11. novembra, kar pomeni, da je Unija zapravila štiri zelo pomembne mesece.