Oldal kiválasztása

Tako shranjujte bučke, sveže bodo ostale več dni

Tu je sezona bučk, čas za pripravo okusnih zelenjavnih jedi. Toda kako naj sveže kupljene bučke hranimo, če jih takoj ne uporabimo?

Najprej se splača izbrati najboljše kose že na tržnici: poiščite tiste, ki so čvrste in napete na otip, s sijočo gladko lupino. Tiste z nagubano lupino in mehke na otip niso ravno sveže in se jih ne splača kupiti. Ali ste vedeli, da uvrščamo bučke glede na taksonomsko klasifikacijo med sadje in ne med zelenjavo?

illustracija
Fotó: pixabay.com

Dajte v hladilnik!
Če ste poslastico prinesli domov, vendar je ne nameravate takoj uporabili, jo nemudoma dajte v hladilnik, vendar ne kakorkoli! Ker je največji sovražnike svežine bučk vlaga, bučk ne operite, ampak jih dajte v plastično vrečo, ki jo je mogoče ponovno zapreti, vendar vrečke ne zaprite nepredušno v celoti. Nato bučke odložite v predel za zelenjavo v hladilniku. Če jih boste shranjevali na ta način, lahko vaše bučke ostanejo sveže tudi dva tedna, vendar jih je pametno uporabiti v petih dneh.

Zamrznite!
Če si po drugi strani želite imeti doma na zalogi nekaj svežih bučk skozi vse leto, tudi izven sezone, jih lahko zamrznete. Za slednje je dobro, če že narezane bučke blanširate, torej prelijete s kropom in jih nato na hitro ohladite s hladno vodo. Rezine bučk nato položite na pekač in jih tako daste v zamrzovalnik, v vrečke ali posode jih preložite šele, ko so zamrznile. Ta način zagotavlja, da se rezine bučk ne sprimejo in dolgoročno ostanejo okusne.