Oldal kiválasztása

Tako se pripravi velika klasika poletja, božanski sivkin sirup

Velik kozarec sivkinega sirupa z ledom in limono zares okrona poletne dni. Pripravite tudi vi svoj sirup in očarajte svoje ljubljene skozi celo leto.

Vonj sivke deluje kot balzam na dušo, sirup, narejen iz sivkinih cvetov, pa je čudež! Na številne različne načine lahko nekaj sivke shranimo za zimo, sivkin sirup pa je zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih.

SESTAVINE
• veliko-veliko sivkinih cvetov
• 3 kg sladkorja
• 3 litre vode
• 3 jedilne žlice citronske kisline

PRIPRAVA
1. Poščipajte samo cvetove v posodo, na žalost jih potrebujemo kar veliko: kakšen liter ali dva bosta že zadoščala. Cvetove prelijte s 3 litri vode in poskrbite, da bodo nenehno pod vodo. Lahko si pomagate z obtežilnikom. Pustite stati eno noč.

POMEMBEN NASVET!
Paziti je treba, da je sivka skozi celoten postopek namakanja popolnoma pod vodo. V nasprotnem so iz vode štrleči cvetovi izpostavljeni zraku, se rjavkasto obarvajo, zato bo tudi barva sveže pripravljenega sirupa privzela utrujen, rjavkast odtenek. Prav ta rjavkast odtenek je značilen za sivkin sirup, narejene iz posušene sivke – po okusu je tudi ta odličen, vizualno pa se ne more primerjat s čudovitim odtenkom sirupa, pripravljenega iz svežih cvetov! V kolikor ste med srečneži, ki jim je uspelo priti do svežih cvetov, se vam med pripravo splača biti malce previdnejši.

2. Naslednji dan na namočene cvetove posujte 3 jedilne žlice citronske kisline. Voda se bo v trenutku obarvala vijolično. Pustite, da še kakšnih pol ure stoji »pod streho«, nato pa tekočino odcedite. Če namočena sivka barvo pušča počasneje, jo s citronsko kislino lahko namakate dlje časa. Zraka sivka ne sme dobiti niti med namakanjem s citronsko kislino! (Foto: Ripost)

ilustracija
Fotó: pixabay.com

3. Vijolično osnovo zavremo in dodamo 3 kg sladkorja ali enakovredno količino sladila in večkrat premešamo. Dokler bo zavrelo, se bo tudi sladkor raztopil in sirup bo pripravljen.

4. Steklenice sterilizirajte z vretjem, nakar jih napolnite s sirupom in pasterizirajte.

Naslednji dan je sirup pripravljen za uživanje.

Razredčen z mineralno vodo, limono in ledom je sijajen!