Oldal kiválasztása

Tako preprosto pripravimo fige za ozimnico

Na področju Sredozemlja sodijo fige že tisočletja med osnovna živila, dandanes pa se ta sadež v čedalje večjem številu pojavlja tudi v madžarskih sadovnjakih.

Ker so zrele, sočne fige zelo občutljive, jih je potrebno hitro porabiti, a za zimo jih lahko posušimo ali iz njih skuhamo marmelado oziroma pripravimo liker.

Sušimo lahko na soncu ali v pečici

Ob jugovzhodnih predelih Jadranskega morja še danes uporabljajo starodavno metodo konzerviranja fig. Ko fige poberejo z dreves, jih sušijo na soncu, vmes jih pogostokrat obrnejo in na koncu čez njih polijejo morsko vodo in nato pakirajo. Tudi Turki jih sušijo na soncu, le da na koncu fige posujejo z moko, da se zaradi visoke vsebnosti sladkorjev med shranjevanjem ne bi zalepile. Na Madžarskem dozori največ sadja jeseni, ko sonce, žal, nima več največje moči. Tako je najbolje, da sočni pridelek damo v pečico.

Na Hrvaškem se še zmeraj poslužujejo tradicionalnih metod sušenja fig

Fotó: pixabay.com

Tako se lotimo

Zrele fige razrežemo na polovice, jih obrnjene navzgor položimo na pekač in damo v ogreto pečico. Pečica naj ne bo vroča, a vseeno mora biti topla, do 60 stopinj, vse dokler ne zaznate, da se fige sušijo. Ker vsebujejo veliko sladkorjev in sokov, zlahka začnejo vreti, če temperatura ni dovolj visoka. Ko dosežejo stanje, da že na oko njihova površina ni vlažna, lahko znižamo temperaturo pečice na 50 stopinj, a je vmes potrebno paziti. Ko menimo, da so suhe ali postajajo trde ob rezih, fige obrnemo navzdol, da bodo ležale na obrezanih površinah.

Ne smemo jih presušiti do kosti, naj bodo mehke in brez vlage. Tako pripravljene komade se splača še 1-2 dni sušiti na prostem, preden jih damo v kozarce in zapremo. To je potrebno, da ne izgubijo svoje slasti. Nekaj dni jih opazujmo v kozarcu, da ne bi začele plesneti.