Oldal kiválasztása

TAKO POLETI PAKIRAMO V HLADILNIK, DA SE HRANA NE POKVARI

Pokažemo vam, kako ga zapakirate, da hrane ne boste po nepotrebnem metali v smeti.

Gnila zelenjava, plesniv parmezan in sir, pokvarjeno mleko. Vsi smo se že razbijali po glavi zaradi takšnih nevšečnosti. Toda kaj bi lahko bil problem?

Kakšna naj bo temperatura v hladilniku?
Temperatura v hladilniku sicer ni stalna, a po mnenju strokovnjakov je idealna temperatura med 0-4 stopinjami Celzija. Bakterije se pri tej temperaturi ne širijo. Ne sme pa pasti pod nič stopinj, saj bo takrat voda v hrani zmrznila, kar bo hrano pokvarilo. Poleti nastavite kolo na prestavo 3-5, pozimi je dovolj prestava 1-3. Poleti je za hlajenje hrane potrebno več energije, saj je zunaj višja temperatura. Tudi če v hladilniku ni termometra, zlahka ugotovimo, ali je temperatura v notranjosti idealna: če voda kondenzira na steni hladilnika, ni dovolj hladno. In če je temperatura prenizka, bo zadnji del hladilnika zamrznil.

 

Česa NE smemo dati v hladilnik?
Če primerjamo današnje razmere z navadami izpred 3-4 desetletij, je treba reči, da smo postali zakoreninjeni uporabniki hladilnikov. Vendar večina vsakodnevnih živil sploh ne potrebuje hlajenja. Banane na primer v hladilniku porjavijo, kruha pa tudi ne dajajte vanj, ker se škrob izloči. Ne dodajajte pa tudi breskev, sliv, jagodičevja in krompirja. Tudi avokado ne potrebuje hlajenja, še posebej, če ni dovolj zrel. Še posebej, če želimo iz njega pripraviti močno avokadovo kremo. Tudi paradižnik v hladilniku izgubi svojo nebeško aromo, saj hladen zrak ustavi proces zorenja. Poleg tega prezimovanje popolnoma poudari njegovo rahlo hrustljavo, a jušno teksturo.

Kaj pa odprte pločevinke?
Čeprav bi se nam morda zdelo povsem v redu, če napol pojedeno pločevinko fižola shranimo v hladilniku, raje ne bi. Vsaj ne v pločevinki. Kovinska škatla reagira s hrano in lahko sprosti zdravju škodljive kemikalije.

 

Kaj in kje se splača narediti?
Prekati: zelenjava in sadje, vendar jih nikoli ne umivajte, preden jih postavite v hladilnik, ker bodo le splesnili. Najbolje je, da podnje položite belo kuhinjsko papirnato brisačo, saj vpije vlago, zelenjava in sadje pa ostaneta dlje sveža.

Spodnja polica: surovo meso, perutnina, ribe in mlečni izdelki, saj je to najhladnejša točka hladilnika, zato hrana tu ostane najdlje sveža. Mleko potisnemo nazaj ob steno, takrat ostane najdlje pitno. Pazite le, da imate meso vedno na krožniku ali v škatli, saj tako preprečite okužbo s salmonelo, poleg tega pa ne bo prišlo v stik z ničemer, če se sok slučajno izlije.

ilustracija
Fotó: pixabay.com

Srednje police: jajca in delikatesni izdelki
Srednji del jajčeca ni dober samo zato, ker je občutljiv na temperaturne spremembe in tukaj je temperatura najbolj uravnotežena. Pa tudi zato, ker je jajce sposobno vezati vonjave, ki nastajajo v hladilniku.

Zgornja polica: vino in ostanki
Zmotno je prepričanje, da je treba vino hraniti v vratih hladilnika. Zanj je najbolj idealna zgornja polica, kjer je povprečna temperatura okoli 3 stopinje.

Spodnji del vrat: pomarančni sok, preliv, omaka. Običajno vsebujejo dovolj konzervansov, da so obstojni dlje tudi pri višjih temperaturah.

Zgornji del vrat: maslo, sir. To je najtoplejši del hladilnika, zato je vredno sem dati hrano, ki ne potrebuje ledu. Tako ostane vsaj maslo mazljivo.